TRONDHEIM: Den norske landslagssjefen har ingen plan om å endre den norske praksisen rundt forstøverapparat etter debatten som har pågått de siste månedene.

— Jeg forholder meg til det medisinske støtteapparatet. Olympiatoppen har ikke gjort noen endringer. Vi har gjort vurderinger og fortsetter med den praksisen vi har hatt. Den praksisen har vært etablert i tjue år og den har det vært full åpenhet om, sier Vidar Løfshus til Adresseavisen.

Han var onsdag kveld på plass i Trondheim, under høstmøtet til Sør-Trøndelag skikrets.

20. juli ble saken mot Martin Johnsrud Sundby offentliggjort. Da ble det kjent at idrettens voldgiftsrett CAS hadde slått fast at langrennsstjernen hadde brutt WADA-reglementet og ble gitt to måneders utestengelse. Testene som var utgangspunkt for dommen ble tatt i forbindelse med konkurransene i Davos 13. desember 2014 og i Toblach 8. januar 2015. Prøvene viste et salbutamol-innhold over den øvre grensen, men det var ikke det Sundby ble dømt for. Årsaken til utestengelsen var at han ikke hadde søkt om medisinsk fritak for sin astmamedisin.

I etterkant av saken har det oppstått en stor debatt rundt astmamedisin-bruken til norske langrennsløpere.

(Krever innlogging)

Akutt forverring

I sin forklaring av Sundby-saken forklarte skiforbundet at den norske landslagslegen Knut Gabrielsen anbefalte, ved en akutt forverring av skistjernens sykdom i desember 2014, å bruke inntil tre doser på 5000 mikrogram Ventoline, som inneholdt salbutamol, per døgn, inntatt via forstøverapparat.

Dette reagerte den svenske landslagslegen Per Andersson på da Adresseavisen pratet med ham under det svenske lagets kick-off i Stockholm mandag.

Vidar Løfshus var onsdag til stede på høstmøtet til Sør-Trøndelag skikrets. Foto: Vegard Eggen

Han mener en utøver som har behov for slike doser og som får en akutt forverring av sykdommen må hvile i stedet for å få økte medisindoser for å bli i stand til å konkurrere. Andersson er også tydelig på at ingen svenske utøvere bruker forstøverapparat og er klar på at det er uaktuelt å ta det i bruk.Dette overrasker Løfshus.

— Bruk av forstøverapparat er slettes ikke noe nytt i idrettssammenheng, verken hos nederlandske skøyteløpere eller andre nasjoner i langrenn. Det er bare svenskene som ikke har valgt å behandle luftveiene til utøverne slik.

— Veldig vanlig internasjonalt

- Trodde du at også svenskene brukte det?

— Det hadde jeg ingen formening om. Jeg vet at det er veldig vanlig både internasjonalt og i norsk idrettsmedisin.

Sveriges nye landslagstrener, Ole Morten Iversen fra Meråker, var ikke klar over praksisen da Adresseavisen pratet med ham under svenskenes kick-off. Han etterlyser en felles praksis for bruk av forstøverapparater.

– Det må gå an å være litt konkret og si at dette bruker vi ikke, ferdig med det. Det vil være greit å klargjøre hva som er akseptert. Det ender med at hele verden synes det mange i Norge har drevet med er ugreit. Da burde kanskje Norge innrette seg etter det. Det kan være en billig pris for å få tilbake troverdigheten til skiidretten.

(Krever innlogging)

(Krever innlogging)

Har kuttet Ventoline

Det norske landslaget har kuttet ut bruken av astmamedisinen Ventoline med forstøverapparat i etterkant av Sundby-saken.

— Våre løpere bruker saltvannsoppløsning og i enkelte tilfeller forskjellige typer astmamedisin, sier den norske landslagssjefen om bruken av forstøverapparat.

Sveriges øverste leder for langrenn, Johan Sares, sier at han ville ha gått av hvis svensk langrenn hadde opplevd det Norge nå har vært gjennom, med to dopingsaker på kort tid. Løfshus svarer slik på utspillet:

— Jeg ville også ha gitt meg hvis det handlet om dopingsaker, i den grad noen hadde blitt tatt for bevisst doping og bruk av prestasjonsfremmende midler. Slik jeg ser det så stoler jeg fullt og helt på Therese Johaugs forklaring. Martin Johnsrud Sundby er ikke tatt for bruk av doping.

- I dine øyne er det altså ikke dopingsaker?

— De kommer jo inn under antidopinglovgivningen, det er slik regelverket er. Men i den grad noen hadde gjort det for å øke prestasjonene, hadde jeg gått av. Det er helt sikkert. Den dagen vi blir tatt for juks i norsk langrenn, da går jeg av. Da er jeg ferdig.