20. juni 2014: En blid og utmattet Magnus Carlsen sitter i presserommet i Dubai – etter å ha sikret sitt andre VM-gull på to dager – denne gangen i lynsjakk. Så får han det åpenbare spørsmålet:

– Hva mer kan du oppnå innen sjakken nå?

Carlsen trekker på skuldrene – og svarer brennkvikt:

– Jeg kan gjøre det igjen!

Magnus Carlsen har nå levd godt over et år som verdensmester i alle tre disipliner – langsjakk, hurtigsjakk og lynsjakk. Det er de to sistnevnte titlene som nå står på spill i Berlin.

En ny dobbelttriumf ville vært en enestående bragd. Etter triumfene i Dubai sammenlignet sjakklegenden Garry Kasparov Carlsen med en tennisspiller som er best på grus, gress og hardcourt.

Carlsen viste seg som komplett. Men i Berlin kan perfeksjonen – hegemoniet på tvers av alle tre betenkningstider – slå sprekker.

Torstein Bae har jobbet som ekspert i NRKs sendinger fra begge Magnus Carlsens VM-kamper. Her sammen med programleder Line Andersen. Foto: NTB SCANPIX

– Dersom Magnus svikter nå, og ikke tar gull, ligger han meget dårlig an, sier Torstein Bae, som skal kommentere de to VM-turneringene for NRK.De siste månedene har nemlig vært skuffende tatt trippelverdensmesterens skyhøye standarder i betraktning. I Norway Chess ble det syvendeplass sammenlagt – mens han måtte nøye seg med andreplassen i Sinquefield Cup i St. Louis, USA.

Redningen kan komme i Berlin.

– Dersom Magnus vinner begge, vil dette likevel stå igjen som et bra år. Det er tittelfronten som teller, særlig siden han er så suveren på verdensrankingen, mener Bae.

– En useriøs turnering

For Norges to andre deltagere, Aryan Tari (16) og Simen Agdestein (48), har turneringen en helt annen betydning.

– Det er en useriøs turnering, de fleste spillerne drar dit for å kose seg, sa Aryan Tari til Aftenposten før avreise.

Her er Magnus Carlsen i aksjon mot Jan Nepomnjasjtsji under fjorårets lynsjakk-VM i Dubai. Carlsen vant turneringen, mens russeren tok sølvet. Foto: AP

For sjakkspillere er nemlig partier med kortere betenkningstid vanligvis en slags dessert. Når elitespillere er ferdig med storturneringer, feirer de for eksempel ofte med å spille lynsjakkpartier til sent på kvelden.Lyn— og hurtigsjakk har ikke bare blitt karakterisert som «useriøst» opp gjennom årene. Flere profilerte stormestere har også ment at det er skadelig. Argumentet er at de instinktive trekkene gjør hjernen dårligere rustet til å finne de gjennomtenkte, solide trekkene et langsjakkparti krever.

– Lynsjakk dreper ideene dine, sa sjakkikonet Bobby Fischer i sin tid.

– Ja, jeg har spilt lynsjakk en gang. Det var på et tog, i 1929, fortalte Mikhail Botvinnik, et ledd i den lange rekken av sovjetiske verdensmestere etter andre verdenskrig.

– Det blir ikke tid til å forklare

Nå er imidlertid rask sjakk i vinden. Siden 2009 har det internasjonale sjakkforbundet FIDE arrangert VM i lynsjakk og hurtigsjakk hvert år.

– Det er fortsatt VM-tittelen i langsjakk som veier tyngst. Men at dette er titler med stor prestisje, det er det ingen tvil om, sier Torstein Bae.

I februar fulgte norske sjakkinteresserte spent med da Carlsen måtte beseire tyskeren Arkadij Naiditsch i lynsjakk for å sikre seieren i storturneringen Grenke Chess.

Da uttalte Carlsen at han «ikke rakk å tenke skikkelig». I Berlin-VM blir det mer av det samme. Prosentmålingene som vurderer partiets stilling, som er blitt populære blant sjakkfrelste nordmenn, vil fyke frem og tilbake.

– Det blir et tempo man ikke er vant til. Det blir ikke tid til å forklare, sier Jon Ludvig Hammer.

– Må stole på intuisjonen sin

25-åringen, som er rangert som nummer 60 i verden, sitter i VGTVs studio under VM. Han er imidlertid så høyt ratet at han kunne deltatt selv.

– Jeg ville ikke være en av småfiskene. Da kommenterer jeg heller, så slipper jeg å bli så deprimert av å tape mot veldig tøff motstand, sier Hammer.

Men også blant de aller ypperste spillerne vil tabbene florere i Berlin – spesielt i lynsjakk.

Jon Ludvig Hammer og Magnus Carlsen har spilt mye lynsjakk gjennom oppveksten. Hammer dropper imidlertid VM for å kommentere. Foto: NTB SCANPIX

– Når det er kort betenkningstid, handler man på instinkt. Man må stole på intuisjonen sin, sier Hammer.Dette mener mange er fordel Carlsen. Verdensmesteren anser seg selv som en del av «den gamle skolen». Det vil si at han allerede var en utmerket sjakkspiller før han begynte å bruke dataprogrammer i analyser. Dette har utviklet spilleforståelsen hans, mener Carlsen selv.

– Magnus har en slags følelse for hvordan brikkene bør stå. Også i langsjakk gjør han ofte det første trekket han tenker på, sier Bae.

Det er denne evnen som gjør Carlsen til favoritt i Berlin. Lørdag klokken 14 er VM i hurtigsjakk i gang. Turneringen avsluttes mandag, før lynsjakk-VM starter dagen etter.

Fascinert av sjakk? Les disse artiklene og lær mer om sjakkprofilene:

Historien om Fabiano Caruana: Han ofret vennskap og flyttet til Europa for nå drømmen. Men Carlsen står i veien.

Levon Aronians comeback: Ikke til å kjenne igjen etter én uke med Carlsen.

Datamaskinenes dominans: Her er konkurrenten Magnus Carlsen aldri kan slå.

Hvordan kunne Magnus Carlsen gå fra bragd til fiasko? Var det juicen?