— Foreløpig har vi god kapasitet på elektronisk fotlenkesoning. Derfor kan denne soningsformen gjennomføres raskt, sier Jorid Midtlyng, direktør i Kriminalomsorgen Region Nord.

Elektronisk fotlenke soningsform som betyr at man kan bo hjemme i stedet for å gå i fengsel. Det følger med sterke begrensninger på bevegelsesfriheten og man har blant annet totalt rusforbud.

Selve lenken er ganske diskret. Den tåler både aktivitet og dusjing, og kan skjules under buksebeinet.

Med fotlenkesoning kan man gå på jobb omtrent som vanlig, men etter en nøye fastlagt tidsplan. Midtlyng presiserer at hun uttaler seg kun på generelt grunnlag, og ikke om Northug-saken spesielt.

- Hva blir vurdert som en jobb. Kan man trene to timer to ganger daglig?

— Det er en vurdering vi gjør i hver enkelt sak. Sammen lager Kriminalomsorgen og den dømte en gjennomføringsplan. Den er detaljert ut fra aktivitet og arbeid og tilpasses ut fra den enkeltes behov og forutsetninger. Ellers skal man være innen husets fire vegger, sier Midtlyng.

Kan ikke reise til Sverige

Et stort minus for Petter Northugs del er at man ikke kan sone med fotlenke utenfor Norges grenser.

Om han skulle måtte gjennomføre nøyaktig fire måneder fengsel og kommer i gang med soningen allerede 1. november, vil han først kunne dra utenlands i mars. Ski-VM i Falun avsluttes med femmila 1. mars.

At Northug får sone med elektronisk fotlenke er imidlertid heller ingen selvfølgelighet. Muligheten til å få innvilget fotlenke-søknaden er begrenset.

— Fotlenkesoning er for dommer på inntil fire måneder, eventuelt kan man gå over på det de siste fire månedene av et fengselsopphold. Man kan ikke få innvilget denne soningen om man er dømt for alvorlig kriminalitet som vold, eller noe som er knyttet til familie eller hjemmet, sier Midtlyng.

Familiemedlemmer må også akseptere soning i hjemmet.

- Ikke lettvint

Ordningen med fotlenkesoning startet i Trøndelag opp i mai. Den startet opp som et prøveprosjekt for flere år siden og er nå innført over hele landet. På landsbasis er det nå flere hundre som har fotlenke på.

- Soning med fotlenke høres snillere ut enn vanlig fengselsstraff?

— Dette er ikke en lettvint soningsform. Man må bevege seg etter veldig nøye tidsplan. Du kan ikke forlate hjemmet annet enn på avtalte tidspunkt. For eksempel kan du ikke rusle ut i hagen og spise et eple. Eller gå ut på gata og snakke med naboen. Du får dessuten uanmeldte besøk både hjemme og på jobben flere ganger i uka, man må møte til samtaler to ganger i uka og man må avgi urinprøver som testes for rus, sier Midtlyng.

— Bakgrunnen for innføringen av elektronisk fotlenkesoning er at vi tror dette bidrar til mindre gjentakelse av kriminalitet fordi man kan ivareta sine forpliktelser i hjem og arbeid, legger hun til.