KONTIOLAHTI : Moderne skiskyting har fortsatt noen rester fra opprinnelsen, fra den gang den gikk fra å være militæridrett til å bli en olympisk gren.

Lenge var 20 kilometer med ett minutts tilleggstid for hvert bomskudd den eneste distansen skiskyttere gikk.

Skiskyting har gjennomgått en rivende utvikling. Det som en gang var en mann og hans rifle på tur i skogen, er blitt populær TV-sport og en ren underholdningsindustri. Det er bare på sprint og normaldistansen, som 20-kilometeren også kalles, løperne går intervallstart. Det er bare på 20 kilometeren at det gis ett minutt i tillegg for hver bom.

— Med en straff som er nesten tre ganger strengere enn i de andre løpene, er normaldistansen helt annerledes enn alle andre løp for skiskytterne. Dette er de gode skytternes store sjanse, sier NRKs mann på standplass, Ola Lunde.

Han mener at det kan være så mange som 20–30 løpere som faktisk kan ta gull på skistadion i Kontiolahti i ettermiddag. Tarjei Bø er enig.

— Normaldistansen er den øvelsen som flest kan vinne. Folk som går relativt sakte på ski, kan skyte 20 treff og ta gull, sier Bø.

Blandet forhold

Ola Lunde er av den gamle skolen som liker distansen selv om den av og til kan virke vanskelig å følge med på for TV-publikum. De norske løperne som skal ut å gå for gull torsdag ettermiddag, har et blandet forhold til øvelsen.

Vi spurte våre fire norske på startstreken om deres forhold til normaldistansen.

Ole Einar Bjørndalen: - Den er spesiell fordi du får en ekstrem hard straff for hver bom. Du blir grisebanket hvis du ikke skyter godt. Jeg synes det er litt sjarm i at vi klarer å beholde den øvelsen som er nærmest det opprinnelige. Dette er også den øvelsen som har vært den største utfordringen for meg og som har vært vanskeligst for meg å vinne.

Bjørndalen har vunnet bare syv av sine 94 verdenscupseiere på 20 kilometeren.

Tarjei Bø: - De andre løpene er blitt litt mer sånn Formel 1. Det er tett og tøft helt til mål, mens normaldistansen er mer enn seig konkurranse og en skytekonkurranse. Det er mer en kamp mot deg selv enn en kamp mot andre utøvere. Alt avhenger av skytingen. Det er ikke over før det 20. skuddet. Jeg trives best i mann-mot-mann-dueller.

Tarjei Bø har vunnet én av sine åtte verdenscupseiere på 20-kilometeren

Johannes Thingnes Bø: - Det har vært min dårligste distanse og det er i denne øvelsen jeg har vært lengst unna å vinne. Det er skytternes distanse og da sier seg selv at jeg ikke er med helt der oppe. Men jeg har en 6. og en 8. plass denne sesongen. Jeg har vært helt i nærheten av pallen, bare en bom eller to ifra.

Han har ingen pallplasseringer på 20-kilometeren i verdenscupen.

Emil Hegle Svendsen: - Det er en distanse jeg har taklet veldig bra. Den er tøff mentalt og den passer meg godt.

Han har åtte av sine 38 seiere i verdenscupen på 20-kilometeren.

Favoritt-Svendsen

Nettopp Emil Hegle Svendsen er en av Ola Lundes favoritter til å vinne rennet torsdag kveld. Svendsen er i god skyteform og nå har han endelig fått fart på skiene. Selv prøve han å snakke seg selv litt ned.

— Jeg lurer på hvilket renn han så i helgen, sier Svendsen som ble 36 på sprinten, men gikk seg opp til en 19. plass på jaktstarten.

Men selv om NRKs ekspert er sikker på at nettopp Emil Hegle Svendsen er én av favorittene, er han selv klar på at det er mange som er sultne på å gjøre det bra her.

— Vi har jo flere gode skiskyttere som har hatt en dårlig start på mesterskapet. Martin Fourcade, Jakov Fak og Simon Schempp er garantert sugen på å slå til på normaldistansen, sier Emil Hegle Svendsen selv.

Solberg – tidenes beste

Vi ba Ola Lunde, som kan sin skiskytterhistorie, dra frem historiens beste løp av en nordmann på normaldistansen.

— Da kommer vi ikke utenom Magnar Solberg som tok OL-gull i både 1968 og 1972. I tillegg var Halvard Hanevolds OL-gull i 1998. Det var et fantastisk løp, sier Lunde.

Den gang Solberg vant skjøt skiskytterne på pappskiver med rifle og det ble aldri laget noen TV-produksjon av løpet i 1972. Slik var statusen til skiskyting den gang.