Flått som ikke har sugd blod. Foto: Reidar Kollstad
Har du denne ringen etter flåttbitt, skal du alltid kontakte lege raskt. Men selv uten dette, bare med lett feber, skal du nå ta kontakt med legen din. Foto: Reidar Kollstad
Avdelingsleder Sølvi Noraas (t.v.) og prosjektleder Hanne Quarsten med apparatet som skal avsløre om flåttbitte har fått overført de nyoppdagede bakteriene fra flått. Foto: Reidar Kollstad

— Vi ønsker å sjekke folk som vet de er bitt av flått enten de har fått utslettet eller ikke. Bare de har lett feber, må de ta kontakt med fastlege for å få en undersøkelse og eventuelt behandling.

Har du denne ringen etter flåttbitt, skal du alltid kontakte lege raskt. Men selv uten dette, bare med lett feber, skal du nå ta kontakt med legen din. Foto: Reidar Kollstad

Det sier prosjektleder Hanne Quarsten og avdelingsleder Sølvi Noraas ved Sørlandet sykehus. De jobber ved Avdeling for medisinsk mikrobiologi og forsker på hva slags bakterier som fins i flått, og hvilke som overføres til mennesker. De har allerede funnet to som ikke er registrert i Norge før.

Diagnostikken

— Målet er å kunne være mer presise på å finne ut hvilke plager og sykdommer flåtten påfører mennesker, sier Noraas.

Den ene nyoppdagede bakterien er relativt uskyldig og kan bekjempes med kroppens egne antistoffer eller antibiotika. Den andre har ført til tilfeller av sykdom i nervesystemet og et tilfelle av hjertesvikt hos pasienter i Sverige, forteller forskerne.

Sørlandet sykehus har status som nasjonalt kompetansesenter for flått. Det innebærer at de er landets flinkeste på flått. Men det er mye de ikke vet.

Fastlegen

— Når folk som nylig er bitt av flått, enten de har fått utslett eller ikke, tar kontakt med fastlegen, vil de kunne være med i forskningsprosjektet vårt, sier Quarsten.

For det er lettest å oppdage bakteriene i blodet så raskt som mulig etter bittet. Forskerne vil helst ta prøver innen det er gått 10 uker.

Forskerne har kontaktet alle fastlegene på Sørlandet. De vet hva de skal gjøre når flåttbitte tar kontakt, og vil geleide pasientene gjennom prosessen med å bli deltaker i forskningsprosjektet. Og forskerne trenger så mange som mulig for å få best mulig resultater. De begynte litt i fjor, men da var det ganske lav aktivitet med flått, og de fikk ikke nok eksempler.

Tidlig flått

Men i år har flåtten kommet tidlig langs sørlandskysten. Varme og fukt er gode vekstvilkår for flått. Det fins ingen fullstendig registrering av alle som tar kontakt med fastlege ved mistanke om flåttsykdom. Men basert på omfattende forskning mener de to ekspertene at rundt 1500 sørlendinger kan få utslett etter å ha blitt bitt av flått i år. Og langs sørlandskysten er det mest flått i hele landet.

Flått som ikke har sugd blod. Foto: Reidar Kollstad

— Vi regner med at det blir mer flått i skogen i år, enn i fjor, sier de to. De framhever at det fins god behandling ved bruk av antibiotika mot flåttsykdommer.De som går med flåttsmitte lenge uten behandling, og mennesker med svekket immunsystem, er mest utsatt for alvorlig sykdom.

Borrelia

Den vanligste bakterien som overføres med skogflått til menneske i Norge er borrelia. Infeksjonssykdommer forårsaket av andre flåttbårne bakterier, regnes for å være svært uvanlige i Norge.

— Det er sannsynligvis fordi skogflåtten her i landet ikke inneholder helt de samme bakteriene som ellers i Europa. Det er mulig at vi har flåttbakterier som kun gir mild og forbigående sykdom hos mennesket. Dette vet vi foreløpig svært lite om, og det er stort behov for å øke kunnskapen om slike infeksjoner her i Norge, sier forskerne.