Dagens rutiner der våpenet er ladd og usikret ble utarbeidet for situasjonen før den midlertidige bevæpning, der politiet bare bevæpnet seg i spesielt truende situasjoner.

— Vi håper at vi skal tilbake til en normalsituasjon hvor bevæpning ikke lenger er nødvendig. I den midlertidige situasjonen vi står i, har vi så langt funnet det fornuftig å holde fast ved denne praksisen, sier seksjonssjef Steffen Ousdal ved avdeling for politiberedskap og krisehåndtering i Politidirektoratet (POD).

Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere hvorfor politiets praksis ikke er endret etter at den midlertidige bevæpningen trådte i kraft.

— Konkrete spørsmål om hvordan bevæpningen skal praktiseres innenfor våpeninstruksen, hører naturlig inn under Politidirektoratets ansvarsområde, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Torsgard til NTB.

Politidirektoratet påpeker at praksisen med å gå med skarpladd, skyteklart våpen i hylsteret ikke er endret fordi prosedyrer, godkjenningsprogram og opplæring tar utgangspunkt i at våpenet er ladd. (©NTB)