-Jeg kan forstå at man kan holde et barn i armer og ben og bedøve det med krem eller lokalbedøvelse, og få gjennomført omskjæring. Men det ikke er god medisin, sier barnekirurg Morten Vigen, leder av Norsk barnekirurgisk forening til Aftenposten.

Tirsdag åpnet helseminister Bent Høie for atnyfødte gutter skal få tilbud om omskjæring på offentlige sykehus. Forslaget blir fremmet på Stortinget i løpet av de nærmeste ukene.

— Hvis inngrepet skal gjøres på barselavdelingene, betyr det at vi må omskjære et våkent og nyfødt barn. Vi vil ikke under noen omstendigheter gjøre kirurgi på nyfødte barn uten generell anestesi, det vil si narkose. Og narkose forutsetter kompetent anestesipersonell med spesialkunnskap med narkose på barn, presiserer Morten Vigen.

Ikke risikofritt med narkose

Vigen sier det alltid er økt risiko med narkose hos barn under ett år.

— Derfor er det vanskelig å forsvare det medisinsk når det ikke er medisinsk indikasjon.

- Er det nødvendig å legge barna i narkose?

— Jeg mener at et nyfødt barn skal ha samme krav til smertestillende og trygg medisinsk behandling som større barn. Vi utfører så å si ingen operasjoner uten at barnet legges i narkose.

Mange vil reservere seg

- Mange barn omskjæres i dag uten at de er lagt i narkose?

— Jeg kan forstå at man kan holde et barn i armer og ben og bedøve det med krem eller lokalbedøvelse, og få gjennomført inngrepet. Men jeg mener det ikke er god og forsvarlig medisin.

Morten Vigen mener mange leger vil reservere seg mot å utføre inngrepet, fordi det ikke gjøres av medisinske hensyn.

- Kan dere reservere dere?

— Jeg kan ikke forstå hvordan vi kan tvinges til å utføre et slikt inngrep, og hvis visom barnekirurger ikke skal gjøre det, hvem andre skal gjøre det da?

- Verst tenkelig løsning

Barneombud Anne Lindboe er sterkt i mot omskjæring på barselavdelinger på offentlige sykehus. Foto: Jan T. Espedal

Barneombud Anne Lindboe mener forslaget fra Bent Høie er den verst tenkelige løsningen, og mener man ikke skal omskjære guttebarn overhodet. — Barselavdelingen skal være et sted for tilknytning, amming, varme og omsorg. Er et virkelig slik vi ønsker å møte nyfødte guttebabyer, spør hun.

Anne Lindboe mener helseministeren legitimerer omskjæring når han tilbyr dette på offentlige sykehus.

— Det er det samme som å si at dette er sunt og bra. Mange vil tenke at dette må være riktig når det tilbys på sykehuset.

Islamsk råd fornøyd

Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk råd, er fornøyd med Høies beslutning. Foto: Bendiksby, Terje

Generalsekretær i Islamsk råd, Mehtab Afsar, hilser forslaget om å gjøre rituelle omskjæringer på offentlige sykehus velkommen.— Vi er glade for at dette vil bli utført på sykehus av fagpersonell som har høy kompetanse. Jeg synes helseministeren har kommet med en god løsning som passer i et mangfoldig samfunn, sier han.

Jødisk forstander: - Narkose frarådes

Leder og forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, påpeker at den jødiske minoriteten bare har rundt fem omskjæringer i året.

En mohel kommer fra London og foretar omskjæringen på jødiske guttebarn i Norge.

- Mohelen som utfører omskjæringer på jødiske guttebarn har stor kompetanse, sier forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn. Foto: Privat

— Mohelen er fullt sysselsatt på heltid med omskjæringer. Rundt 40 prosent av tiden bruker han på jødiske guttebarn, resten bruker han på muslimske gutter. Han har dermed stor kompetanse i hvordan inngrepet skal utføres, forteller Kohn.- Inngrepet er over på 30 sekunder – narkose er ikke bra for så små barn, og frarådes. Det finnes annen smertelindring som er mer hensiktsmessig og relevant, påpeker han.

- Bra for den muslimske befolkning

Kohn synes det er veldig bra for den muslimske befolkning i Norge at helseminister Høie nå har bestemt seg for at omskjæring skal tilbys av det offentlige helsevesen i forbindelse med fødsel.

— Muslimene har rundt 2000 omskjæringer i året, og har ikke noe ordentlig tilbud i dag, sier Kohn.