Tirsdag presenterte Ap, SV og MDG den politiske plattformen som de vil styre Oslo på grunnlag av de neste fire årene. Samme dag signerte de tre partiene en samarbeidsavtale med partiet Rødt som skal sikre flertall for byrådets budsjetter i bystyret.

I sistnevnte avtale har Ap gått med på at det blir full stans i bruk av kommersielle aktører i den kommunale velferden. Blant annet betyr det at kommersielle aktører ikke skal kunne bygge eller drifte nye barnehager.

Det er dramatisk. Først og fremst fordi kommersielle aktører har vært helt avgjørende for å få til den omfattende barnehageutbyggingen vi har hatt her til lands det siste tiåret — noe også tidligere SV-leder Kristin Halvorsen erkjenner i sine memoarer. Men det er også dramatisk fordi den nye politikken innebærer en blind tro på at alt offentlig er av det gode, mens private initiativ ses på med motsatt fortegn. En så dogmatisk tilnærming til fremtidens utfordringer er ikke en hovedstad verdig.

I tillegg er det åpenbart at MDGs radikale krav på veisektoren kommer til å skape store problemer for byrådet. Allerede før det nye mannskapet har tiltrådt, truer MDGs frontfigur, Lan Marie Nguyen Berg, med å trekke seg fra samarbeidet. I avtalen har hun fått tilslutning fra de andre til å si nei til den planlagte, nye E 18 vestover ut av Oslo. Men i et intervju med VG, gjort før de tre partiene presenterte avtalen seg i mellom, sier Nguyen Berg at MDG vil trekke seg fra byrådet hvis det i det hele tatt blir en kapasitetsøkning på denne veistrekningen. Kan hende er ikke de eksisterende planene for den nye europaveien de beste, men å si nei til enhver form for kapasitetsøkning på denne veien, er uansvarlig. Det har da også Raymond Johansens partifeller i Akershus også gitt beskjed om i klartekst.

Maktbytte gjennom valg er et gode. Folkestyret er avhengig av at folkene som styrer, skiftes ut av og til. Og av at nye krefter, som ikke har prøvd seg før, slipper til. Men når utpregede fløypartier får så stor innflytelse som de nå ser ut til å få i Oslo, er det ikke til det beste for innbyggerne.