— Vi har pågrepet fire personer i alt. Det er to albanere og to fra Nigeria. De er mistenkt for brudd på utlendingsloven med ulovlig arbeid og opphold. Vi har opprettet utvisningssak på samtlige, sier Jan Vidar Ødegaard, leder for utlendingsseksjonen i Agder politidistrikt, til Fædrelandsvennen.

Sammen med politiet deltok Nav, skatteoppkreveren, Arbeidstilsynet og Skatt Sør i aksjonen mot arbeidskriminalitet ulike steder i Agder.

I etterkant av aksjonen uttalte Ødegaard til Fædrelandsvennen at en albaner var pågrepet. Han opplyser nå at vedkommende ble pågrepet på en byggeplass i Kristiansand. Dette var ikke på Tangen Ytterst, som var en av plassene som ble sjekket.

Én får trolig bli i landet

Ødegaard ønsker foreløpig ikke å si nærmere hvor de tre andre arbeiderne ble pågrepet, men forklarer at aksjonen ikke bare tok for seg byggenæringen men også andre næringer.

Tangen Ytterst var en av flere byggeplasser som fikk besøk av politiet og flere kontrolletater tirsdag. Foto: Eivind Kristensen

På bakgrunn av straffesaken, fatter UDI utvisningsvedtak. Ødegaard sier det kan se ut som om en av de pågrepne får bli i landet, mens resten blir transportert ut i nær framtid.

— Nærmere etterforskning vil avdekke om det også skal opprettes saker mot arbeidsgiverne deres, sier Ødegaard.

Arbeid stanset

Tilsynsleder Øyvind Arnegård i Arbeidstilsynet forteller at sju byggeplasser i Kristiansand ble kontrollert i aksjonen tirsdag. I tillegg var man også på flere steder i Arendal.

— Arbeidet i høyden på tre byggeplasser i Kristiansand og en i Arendal ble stanset. Dette knytter seg til manglende sikring, sier Arnegård til Fædrelandsvennen.

I tillegg ble det avdekket at en del arbeidere hadde manglende ID-kort eller kort som var gått ut på dato.

Skatt Sør vil presentere de øvrige resultatene fra aksjonen på en pressekonferanse mot slutten av uka.

Aksjon mot vaskehaller

I Agder har det vært flere aksjoner. Like før påske slo politiet til mot vaskehaller i Arendal som var mistenkt for å drive med ulovlig arbeidskraft. Her ble åtte personer pågrepet.

- Det endte med at tre av dem ble bortvist og fem av dem utvist fra Norge, opplyser Jan Vidar Ødegaard i politiet.

Bortvisning vil si at en utlending må forlate riket. Utvisning innebærer i tillegg forbud mot senere innreise.

Skal samlokaliseres

Samordnende aksjoner mot arbeidskriminaltet er en nasjonal satsing i 2015. Regjeringen har ekstrabevilget 25 millioner kroner til arbeidet.

I Bergen, Stavanger og Oslo er kontrolletatene og politiet samlokalisert for å styrke den felles innsatsen mot arbeidslivskriminalitet. Til høsten skjer også dette i Kristiansand.

— Det er vedtatt at det skal etableres et samlokalisert kontor i Arbeidstilsynets lokaler i Kristiansand. Sammen med oss skal politi, Skatt Sør og Nav inn, sier tilsynsleder Øyvind Arnegård.

Arbeidstilsynet har fått ekstra midler til opprette en ny stilling i forbindelse med samlokaliseringen.

— Å sitte på samme kontor gir en helt annen mulighet for å dele informasjon. Vi har ulike hjemler, men sammen er vi sterke, sier Arnegård.