— Vi ønsker først og fremst en fredelig løsning av alle tvister. For å oppnå det må alle parter straks og på permanent basis avslutte arbeidet med å gjenvinne land, sa USAs forsvarsminister Ash Carter på en sikkerhetskonferanse i Singapore lørdag.

Kina gjør krav på rundt 90 prosent av Sør-Kinahavet, inkludert store områder som Vietnam, Filippinene, Malaysia, Indonesia og Taiwan gjør krav på.

Han påpekte også at USA er imot enhver militarisering av øyer og skjær i Sør-Kinahavet, og at USA vil fortsette å seile i det som er internasjonalt farvann. Han understreket at Kinas atferd i området er på tvers av alle internasjonale normer.

Carter vedgikk at også de andre landene som gjør krav på deler av Sør-Kinahavet har bygd ut anlegg av forskjellig omfang, inkludert Vietnam som har 48 anlegg, Filippinene som har åtte, Malaysia som har fem og Taiwan med ett.

— Likevel er det ett land som har gått mye lenger og mye raskere fram, og det er Kina som har gjenvunnet over 8 kvadratkilometer, langt mer enn alle de andre, og langt mer enn i hele regionens historie. Og det på 18 måneder, sa han. (©NTB)