Hvordan er været der du er? Tips oss og send bilder på nyheter@fvn.no eller på vår Facebook-side.

— Temperaturen gikk ned tidligere i kveld, men nå er den øket fra 2,2 til 4,1 grader. Det blir mildere og mildere.. Det meste kommer nok som regn her helt sør, sa fyrvokter Kjell Olsen til Fædrelandsvennen klokka 23.15. Den erfarne fyrvokteren sier at vinden øker gradvis på Lindesnes. Rett før klokka 21 blåste det stiv kuling med sterk kuling i kastene på neset. To timer senere var det altså økt til liten storm i kastene. Full storm begynner på 25 meter i sekunder.

Olsen sier han har målt opp til 24,3 sekundmeter i kastene lørdag kveld.

Tidligere i kveld mente statsmeteorolog Kristen Gislefoss at den første nedbøren kunne komme litt etter klokka 20, men det var usikkerhet rundt dette. Uværet har ventet litt med å komme. På værradaren kan man se at nedbøren har stanget litt mot land, før den kom inn over kysten.

— Gjør veimyndighetene som de skal, er det ingen grunn til å avslutte juleselskapene tidlig 2. juledag. Det er bare vinteren som kommer, sa vakthavende meteorolog, Kristen Gislefoss, til Fædrelandsvennen like før klokka 17.

storm-met-twitter.jpg Foto: Meteorologisk institutt på Twitter

Det heftige lavtrykket lå da ute i Skagerrak. Det kommer inn sørfra med østlig vind. Med andre ord et typisk kraftig snøvær over Sørlandet.Gislefoss tror det vil bli veldig fuktig på grensen til regn ytterst på kysten og noen kilometer innover i landet.

20 minus på Hovden

Klokka 18.15 var temperaturen sunket til pluss 2,5 plussgrader ved Lindesnes fyr. Det er lite når temperaturen i sjøen er over pluss ni.. Vinden økte på og passerte liten kuling. Fyrvokter Kjell Olsen sier han regner med å våkne til et hvitt teppe rundt fyret søndag morgen.

Helt nord i fjellet er det ikke sikkert det blir annet enn litt tørr snø. Her vil til gjengjeld kraftig vind skape problemer.

LES OGSÅ: Ufyselig i fjellet

På Hovden er det minus 20 grader klokka 18.00. Med storm kan det bli veldig kaldt, men Gislefoss mener det ikke blir så kaldt som temperaturen nå viser. Når vinden kommer vil lufta bli blandet og han anslår rundt ti kuldegrader i fjellet.

Lave ned over Sørlandsbanen

— Ofte blir det lite snø på Hovden og nord i Setesdal ved slike lavtrykk som kommer inn med luft fra øst, sier Gislefoss og fortsetter:

— Det meste av snøen vil falle langs Sørlandsbanen, som vi pleier å si. Vennesla og Nelaug kan få opp mot 25 centimeter snø, hvis alt kommer som snø. Konsmo kan også få mye. Det kommer nok mest i dette beltet innenfor kysten, sier Gislefoss.

Nordøst i Vennesla er det meldt muligheter for over 30 millimeter nedbør fram til søndag ettermiddag. Det kan altså bli rundt 30 centimeter snø enkelte steder hvis ingenting kommer so mregn.

Det er en kjent gammel regel at snøvær fra øst gir mest snø i skogbygdene langs Sørlandsbanen. Fra midnatt regner Gislefoss med kraftig snøfall i disse områdene.

Prognosene sier pluss minus null grader.

— Noen steder kan snøen bli veldig våt, andre steder nesten tørr. Dette er ikke lett å spå om. Det skal lite til før det går over til regn enkelte steder også, sier Gislefoss, som minner om kraftig vind, opp i storm, i fjellet.

Han sier det kommer mye vind på kysten også.

— Jeg blir ikke forundret om det kommer storm i kastene på Lindesnes også, sier han.

Kolonnekjøring

Meteorologisk institutt varsler full storm i Rogaland, og Hordaland, samt fjellet i Agder, Telemark og Buskerud natt til søndag. Vinden vil komme i form av kraftige kastevinder, melder NTB.

Det kan fort bli kolonnekjøring mellom Hovden og Haukeli på riksvei 9 natt til søndag og søndag formiddag

— Det blir ufyselig på fjellet i natt. Brøytemannskapene bør holde seg klare. Dette er et uvær som kommer plutselig. Det kan være stille ganske lenge utover kvelden før det plutselig blåser opp. Så lenge vinden blåser opp i kuling styrke vil nedbøren føre til vanskelige kjøreforhold, sa statsmetorolog Bente Wahl til Fædrelandsvennen søndag ettermiddag.

I januar 2014 lavet det ned med tung snø over Agder. Her fra Vennesla. Nå er det varslet opp mot 25 centimeter i natt og søndag formiddag. Foto: Reidar Kollstad

Rogaland blir hardest rammet av uværet. Her kan det periodevis bli full storm i fjellet og sør for Obrestad langs kysten. Totalt i Rogaland er det ventet fem til ti millimeter nedbør. Natt til søndag vil den komme i form av snø, men utover dagen søndag vil temperaturene stige og snøgrensen kryper opp til rundt 500 meter.Gislefoss sier uværet vil komme inn fra sør og at det vil gi seg tidlig på søndagen.

Det vil bli lettere vær og roligere utover søndagen.

Kan komme mer

Samtidig kan det bli mer snø i dagene som kommer. I hvert fall litt inn i landet.

— Været fortsetter fra øst. Da er det grunn til å vente at det kommer noen centimeter til hist og pist, sier Gislefoss.

Tirsdag kommer mildværet tilbake. Da er det varslet to varmegrader på Hovden. "Varmen" fortsetter inn i det nye året.

Trafikken:

Forelløpig går alt som det skal. Veitrafikksentralen har ikke meldinger om utfordringer på noen av Agders veier ennå. Fra Color Line meldes det at Superspeed gr som normalt fra Hirtshals og vil ankomme Kristiansand til midnatt. Det er foreløpig ingen planer om å kansellere turen tilbake til Danmark i morgen tidlig. Det er heller ikke meldt om forsinkelser på jernbanen.