I forrige uke ble det kjent at Saudi-Arabia nektet utenriksminister Margot Wallström å tale på det kommende toppmøtet i Den arabiske liga etter at hun hadde kritisert menneskerettsvilkårene i landet. Siden har den diplomatiske striden mellom landene blitt trappet opp i flere runder.

I Riksdagen fredag medga utenriksministeren at det er en risiko for at den muslimske verden oppfatter hennes kritikk som islamfiendtlig.

— Ja, det er jeg bekymret for. Det er for det første helt feil, og ville trolig føre til veldig uheldige konsekvenser, så det må vi selvfølgelig forhindre, sa hun.

I medier i Golfstatene og i taler har nettopp Wallströms kritikk blitt koblet med islam. Saudi-Arabias fremste religiøse autoritet, stormuftien, hevder i en tv-sendt tale at utenriksministerens kritikk er rettet mot islam. Synspunktet får også støtte av en ekspert ved instituttet for globale studier ved Göteborgs universitet.

— Da hun snakket om middelaldersk straff, kritiserte hun sharialovene, det vil si lovene som Saudi-Arabias rettssystem hviler på. Sharialovene og de straffene man utmåler, står fastsatt i Koranen og er Guds lov. Så når Wallström kritiserer straffen, blir det en kritikk mot islam, selv om det ikke var hennes hensikt, sier Thord Janson til nyhetsbyrået TT. (©NTB)