Vi har fått mange indignerte svar, men ingensom har greid å svare på detviktigste spørsmålet: Hvordan skal vi sikremorgendagens velferd?

I samarbeidsavtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre står det at avkortingen skal reduseres i løpet av stortingsperioden. Venstre mener at dette ikke bør ha topp prioritet akkurat nå. Det viktigste arbeidet vi står overfor det neste året er å skape grønn vekst med omstilling i oljesektoren og å løse flyktningsituasjonen.

Les også: A til Å om pensjon

Raus velferdsstat

Vi som lever i Norge i dag har vært heldige. Oljeinntekterkombinert med mange i arbeidsfør alder og få utenfor arbeid har gjort at vi harråd til en veldig raus velferdsstat som gir mye til alle. Dessverre har folketrygdenover tid påtatt segstørre forpliktelser enn den har inntekter. Så lenge det er mange som betaler inn er det ikke noeproblem at enkelte tar ut mer enn de betaler inn.

Strømmen av pengerinn i folketrygden minker,samtidig forventer flere å ta ut pensjon.

Det har gått bra i Norge sålenge det har vært få pensjonister og mange yrkesaktive. Det er i endring deneste årene. De storeetterkrigskullene går av med pensjon, samtidig som detblir færre yrkesaktive og oljeinntektene minker slik at vi ikke lengre kanforvente økte utbetalinger fra statens pensjonsfond utland. Strømmen av pengerinn i folketrygden minker,samtidig forventer flere å ta ut pensjon.

Les også: Ynkelige påstander om avkortning

Spørsmålet vi må stille oss er hvordan vi skal møteutfordringene vi har med velferdsstatens bærekraft. For hvert år vi venter medå gjennomføre nødvendige reformer blir det dyrere å gjennomføre. Hvis vi ikkegjør noe vil vi til slutt sende enenorm regning videre til neste generasjon.Noe som vil innebære at de får dårligere velferdsytelser enn det vi har vært såheldige å ha i Norge nå.

Samfunnets svakeste

For det andre blir det et spørsmål om hvem som trengervelferdsstaten mest? For oss er svaret på det at de som har et dårligstutgangspunkt og samfunnets svakeste. Gifte og samboende pensjonisterer ikke iden kategorien. Snarere tvertimot. Minerva-journalist Jan Arild Snoen har vistat dette er den aldersgruppa som har størst formue, både i boligformue og mestpenger i banken.

Det er derfor ikke et ran, men en mekanisme for omfordeling.

Samboende pensjonister gjør det også bra påinntektsstatistikken.Det er viktig å huske at avkortningen ikke ble innført for åta pensjon fra noen, men for å kunne prioritere mer til de som er enslige ogdermed har høyere faste utgifter. Det er også viktig å huske at avkortningen eri grunnpensjonen som ikkehar noe med hvor mye man har betalt inn, men er noealle får blant annet for å utjevne forskjeller og sikre alle eldre en verdigalderdom. Det er derfor ikke et ran, men en mekanisme for omfordeling.

Underfinansiert

Selv etter pensjonsreformener folketrygden underfinansiert.Perspektivmeldingen fra den rødgrønne regjeringen viser at Norge om under 10 årvil ha et større budsjettunderskudd enn Hellas hadde i forkant av krisen.Dersom vi ikke settertæring etter næring vil Statens pensjonsfond utland væretømt i god tid før dagens unge pensjonerer seg. Politikk handler om å prioritere. Selv om vi er godt vant iNorge må vi venne oss til at ikke alle kan få alt. Vi vil heller prioritere atneste generasjon får en trygt sikkerhetsnett og at samfunnets svakeste ikketaper når vi må gjøre nødvendigeendringer i folketrygden.

Unge Venstresier nei til å senke avkortning av pensjon, mens Venstre mener at dette ikke er viktig å prioritere nå. Vi forstår det er upopulært, menvi mener politikere har en plikt til å tenke langsiktig også når det fårkonsekvenser i dag.