I en enstemmig kjennelse sier Høyesterett at saken som flyvertinnen Alessandra Cocca har anlagt mot det irske flyselskapet Ryanair, skal føres for en norsk domstol.

YS-forbundet Parat fører saken på vegne av italienske Cocca, som gikk til sak mot Ryanair i mars i fjor for usaklig oppsigelse.

Ryanair har hele tiden hevdet at arbeidsrettssaken hører hjemme i Irland, fordi det er der selskapet er registrert.

Lovvalg

Neste runde blir at Moss tingrett må ta stilling til lovvalg – nærmere bestemt om det er norsk arbeidsmiljølov eller irsk juss som skal anvendes.

Parat mener at avgjørelsen i Høyesterett i praksis også innebærer at saken skal behandles og avgjøres etter norsk lov.

– Når Høyesterett har avvist Ryanairs anke, og saken skal gå for norsk rett, er det vanskelig å se for seg at den ikke også skal gå etter norsk lov, sier advokat Christen Horn Johannessen i Parat.

– Historisk

Parat-nestleder Vegard Einan mener at Høyesteretts avgjørelse får betydning langt utenfor Norges grenser. Han sier til NTB at EU-kommisjonen, europeisk fagbevegelse og flybransjen i Europa har ventet på utfallet av denne delen av Cocca-saken.

– Derfor er dette en historisk avgjørelse, som vil endre måten flyselskap opptrer i Norge på. Dersom det også blir seier for anvendelse av norsk lov, som vi forventer i neste rettsrunde, vil det bety at Ryanair har brutt omtrent alle lover som finnes i Norge hva angår arbeidsforhold, sier Einan.

– Det gjelder feriepenger og rett til ferie, rett til lønn under sykdom, feil innbetalt skatt og tapte pensjons— og trygderettigheter for flere hundre ansatte over tre-fire år, sier Parat-nestlederen til NTB.

Han mener at et slikt utfall vil kunne påvirke hele forretningsmodellen for Ryanair i hele Europa.