Opposisjonen på Stortinget la fredag frem sin løsning i striden omelektrifiseringav Utsirahøyden i Nordsjøen.

— Vi har i samtaler blitt enige om å be Regjeringen stille krav om at det blir etablert en områdeløsning med kraft fra land for hele Utsiraområdets kraftbehov. Det forventer vi at Regjeringen kommer tilbake til Stortinget med en tidsangivelse for, sier Terje Lien Aasland på pressekonferansen. Aasland er energipolitisk talsmann i Arbeiderpartiet.

Samtlige partier med unntak av regjeringspartnerne Høyre og Fremskrittspartiet stilte klokken 11 opp med et felles krav.

— Vi har valgt å gi et veldig tydelig signal om hva som må komme, sier Aasland.

Venstre sier dette var en nødvendig beslutning.

— Det kreves at det må tas noen tøffe beslutninger. Dette er en av dem, sier nestleder Ola Elvestuen, som også er energipolitisk talsmann.

Miljøpartiet de Grønnes Rasmuss Hansson berømmer Arbeiderpartiet for å ha beveget seg i en grønnere retning.

— Det er lovende for klimaarbeidet på Stortinget at Arbeiderpartiet har blitt med miljøpartiene på en løsning som er mye mer offensiv og forpliktende enn det de selv la opp til i posisjon. Jeg ser det som del av den omdefineringen Ap er nødt til å gå gjennom på klimaområdet. Det er veldig bra for klimaet, Norge og norsk politikk, sier Rasmus Hansson til Aftenposten.

- Høyst uvanlig

Regjeringen har til nå ønsket å elektrifisere alle feltene på Utsirahøyden i to faser, noe opposisjonen har advart mot.

Statoil har foreløpig bare besluttet å forsyne det største feltet, Johan Sverdrup, med miljøvennlig kraft fra land. Alternativet er forurensende gassturbiner.

SV har fremmet et privat lovforslag, et såkalt dokument 8-forslag, der partiet ber regjeringen sørge for kraft fra land-løsning for hele kraftbehovet for hele Utsirahøyden fra første dag i Johan Sverdrup-feltets operasjonstid. Dette ligger til behandling i miljø- og energikomiteen.

— Nå kan vi sprette en liten champagne, sier Heikki Holmås (SV), som har fremmet forslaget som flertallet nå stiller seg bak.

Frps energipolitiske talsmann, Oskar Grimstad, til Aftenposten mener det er svært spesielt dersom opposisjonen – og samarbeidspartiene KrF og Venstre – har funnet sammen om en løsning før komitearbeidet har begynt.

— Det er en høyst uvanlig måte å gjøre det på. Førsteutkastet skulle leveres til komiteen i går, av Terje Aasland, men det fikk vi ikke. Da forstod vi at det var ting på gang, sier Grimstad til Aftenposten.

— Vi har for relativt kort tid siden behandlet petroleumsmeldingen, og der ble rammevilkårene for petroleumssektoren lagt fast av et bredt flertall. Hvis man nå skal begynne å rokke ved den, er det svært oppsiktsvekkende. Spesielt hvis Ap, som var det partiet som gikk i bresjen for en forutsigbar politikk, sier Frp-politikeren.

KOMMENTAR: Hvor mye er klimaforliket verdt?

Usikre kostnadsanslag

Han mener det er grunn til å stille spørsmål ved om ånden i samarbeidsavtalen mellom regjeringen og støttepartiene er fulgt.

— Ja, i avtalen står det at partene skal konsultere hverandre. Så langt har ikke det blitt gjort.

- Ser det ut som et kupp?

— Med forbehold om hva det inneholder, så er det i hvert fall høyst uvanlig, sier Grimstad.

Det har vært mye utsikkerhet knyttet til kostnaden ved å elektrifisere hele Utsirahøyden.

Statoils interne anslag har ifølge NTB vært på hele 13,3 milliarder kroner når alle risikofaktorer regnes inn. Miljøbevegelsen og andre kritikere mener dette tallet er altfor høyt.

Det er i utgangspunktet oljeselskapene som vil måtte ta regningen ved en elektrifisering.

— Jeg er overbevist om at selskapene er i stand til å håndtere dette på en god måte. Det var nødvenidg for flertallet i Stortinget å få dette nedfeldt i et vedtak i Stortinget. Det er bra å gjøre det nå, så selskapene har tid på seg, sier Marit Arnstad, parlamentarisk leder i Senterpartiet.

Ukjent

Leder av miljø- og energikomiteen, Nikolai Astrup (H), fikk vite om opposisjonens enighet og pressekonferansen gjennom en melding sendt ut av nyhetsbyrået NTB fredag morgen. Han sier de hadde forventet å bli varslet på en annen måte.

- Hva synes du om at dere ikke ble informert på forhånd?

— Jeg synes det var en veldig uryddig fremgangsmåte. Dette viktige industriprosjektet hadde fortjent en fullverdig behandling i komiteen, sier Astrup til Aftenposten.

- KrF og Venstre har en samarbeidsavtale med regjeringen hvor det står at man skal konsulteres i viktige saker. Er det som skjedde i dag et brudd på denne?

— Vi mener det hadde vært mulig å komme til enighet under komitébehandlingen og synes det er synd at KrF og V ikke ville være med på dette. Vi hadde vært villige til å sette oss ned ved bordet og forhandle oss frem til en løsning sammen med dem, sier Astrup.

KOMMENTAR: Er det egentlig lurt å elektrifisere?

Ola Elvestuen avviser at dette på noe vis er på kant med samarbeidsavtalen.

— Der står det at vi skal komme til Regjeringen i saker med budsjettmessige konsekvenser, eller i saker som berøres i avtalen. Dette er en enkeltsak. Vi har uansett hatt kontakt både direkte og gjennom media, og det bør ikke komme som noen overraskelse for noen at vi ikke har vært enige, sier Elvestuen til Aftenposten.

Stor CO2-gevinst

Beregninger som Miljødirektoratet har gjort, viser også at det vil bli så godt som umulig for Norge å nå sitt klimamål for 2020 uten en fullelektrifiseringav Utsira.

Elektrifiseringav hele Utsira vil kunne hindre utslipp på rundt 800.000 tonn CO2 fram mot 2020.

En samlet opposisjon, og dermed også et flertall på Stortinget, presenterte forslaget sitt fredag. Foto: Marte Christensen, NTB Scanpix

Miljødirektoratet har gått hardt ut mot Statoils planer om kun å elektrifisere deler av Utsirahøyden fra oppstart. «Valget om ikke å elektrifisere hele Utsirahøyden fra oppstart av Johan Sverdrup, innebærer at Norges klimamål for 2020 blir enda vanskeligere å nå», heter det i en uttalelse fra direktoratet ifølge Teknisk Ukeblad.

Kritikk av Statoil

Statoil har fått kraftig kritikk for håndteringen av Utsira-saken. Men konsernsjef Helge Lund avvist anklagene.

– Vi har aldri presentert og vil aldri presentere noe annet enn det vi mener er riktig, og det vi mener er den beste vurderingen og de beste analysene, sa han til NTB i april.

Statoil-sjefen advarte også Stortinget på det mest innstendige mot å treffe vedtak som forsinker utbyggingen av det største Utsira-feltet, Johan Sverdrup.

– Det er store verdier i å holde en tempoplan for oss, men ikke minst for det norske samfunnet. Det er av stor verdimessig betydning at vi klarer å holde tidsplanen, sa Lund.

Statoil har tidligere anslått et tap på 20 milliarder kroner ved ett års utsettelse av den gigantiske utbyggingen.

— Det er ingen tvil om at dette er enorme felter, og det er ingen tvil om at dette uansett blir lønnsomt, sier Ola Elvestuen.

Han vil ikke si hvor dyrt partiene bak enigheten har regnet med at dette blir.

— Nå kommer vi med en tydelig bestilling til Statoil og de andre aktørene. De kan nå bruke et år på å finne gode løsninger, sier Venstre-nestlederen.