Det var mandag 13. mai at EU-domstolen kom med sin historiske dom: Koblinger til personlig informasjon kan slettes dersom informasjonen fremstår som irrelevant eller utdatert.

Rettssaken som resulterte i dommen sto mellom Google og en spansk statsborger som var involvert i en gjeldstvist. Informasjon om tvisten var søkbart lenge etter at tvisten ble avgjort — i hans favør.

Dommen understreker at det kun er snakk om å fjerne informasjon fra Googles indeks, ikke å fjerne den opprinnelige informasjonen som blir liggende på nett - men ikke dukker opp hos Google.

En flom av henvendelser

Hundrevis av mennesker har siden dommen ble offentliggjort henvendt seg til Google for å få ett eller flere treff på deres navn fjernet fra Googles søkeindeks, skriver The Guardian.

Google selv ønsker ikke å oppgi noe spesifikt tall for antall henvendelser, men bekrefter overfor avisen at de har fått henvendelser fra hele verden og at de har en «logistisk utfordring» med tanke på oversettelser av henvendelser og det faktum at de må gå grundig gjennom hver enkelt sak.

Les kronikk: Godt nytt for demokratiet

Ifølge den britiske avisen skal en av britene som har søkt om fjernes fra Google være en politiker som tidligere har vært folkevalgt og nå stiller til valg på nytt. Han ønsker at informasjon om hans oppførsel sist gang han var folkevalgt skal fjernes fra søkemotoren. Andre briter som vil fjernes er en mann dømt for besittelse av barneporno, som ønsker at alle referanser til dommen fjernes fra Google, og en lege som mener at negative omtaler fra pasienter ikke bør ligge åpent tilgjengelig.

Åpner for tolkning

Selv om dommen fastslår at folk har personvern også når det gjelder ting andre har skrevet om den, gir den ikke en absolutt rett til å fjernes.

Kriteriet om at informasjonen må være irrelevant eller utdatert betyr i praksis at dersom noe bør forbli søkbart fordi det er i allmennhetens interesse kan Google avvise søknadene om å bli fjernet. For eksempel kan Google komme fram til at informasjon om dommer, legeomtaler eller folkevalgte politikeres oppførsel er informasjon som bør være lett tilgjengelig.

Ifølge The Guardian kan en slik tolkningsmulighet føre til anspenthet mellom Google og for eksempel nettaviser, som har publisert de opprinnelige sakene folk ikke ønsker at er søkbare. Nettavisen kan mene at informasjonen har allmennhetens interesse, Google kan være uenige, og det kan føre til spenninger og kanskje til og med føre til at Google blir saksøkt.

Google har uttalt at de vil respektere dommen, men mener at utflallet burde blitt annerledes. De har åpnet for at det som tilsvarer Datatilsynet i de respektive land søknadene har kommet fra kan behandle søknadene om fjerning fra Googles indeks.