KRISTIANSAND: Sørlandets sykehus i Kristansand gikk i dag i gang med storstilt vaksinering av de ansatte etter at en liten gutt døde av svineinfluensa, skriver db.no.

Den to og et halvt år gamle gutten var i en av risikogruppene.

— Han hadde en alvorlig medfødt sykdom. Han ble innlagt mandag med svineinfluensa, men av hensyn til taushetsplikten kan jeg ikke kommentere sykdomsforløpet, sier Pål Friis, klinikksjef ved Sørlandet sykehus, til fvn.no.

- Flere kommer til å dø: Klinikksjef Pål Friis oppfordrer folk til å vaksinere seg av hensyn til seg selv og andre. Foto: Torstein Øen Foto: Torstein Øen

— Flere vil dø

Han oppfordrer alle til å vaksinere seg av hensyn til seg selv, og av hensyn til å begrense smitte.

— Flere kommer til å dø her på Sørlandet, sier Friis.

For øyeblikket er en pasient innlagt på Sørlandet sykehus i Arendal med svineinfluensa. Friis beklager at de for øyeblikket ikke har nok vaksine til at de kan tilby vanlige folk influensavaksine. Det kan de først 19.november.

— Men før den tid må alle i risikogruppene gå til fastlegen og vaksinere seg, påpeker Friis.

Alle bør vaksineres

Norske helsemyndigheter anbefaler nå alle å vaksinere seg.

— I dag har jeg fått orientering om at helsedirektoratet har bestemt å anbefale hele befolkningen å la seg vaksinere etter at risikogruppene har fått vaksinen, sa helseminister Anne Grethe Strøm-Erichsen under en pressekonferanse i formiddag.

Når risikogruppene er vaksinert, prioriteres folk som har nærkontakt med barn under seks måneder og med gravide i første trimester. Deretter følger man alder: De yngste først, de eldste til slutt.

Helsemyndigheter har til nå sagt at barn i risikogruppen ned til tre år skal prioriteres for vaksine mot svineinfluensa.

— Vi vil å gå ut med råd om at aldersgrensen skal senkes til 6 måneder, sier helsedirektør Bjørn Inge Larsen, til Aftenposten.no.

De siste dagene har myndighetene fått hard kritikk på grunn av manglende tilgang på vaksiner.

— Det har ikke vært mulig å gjøre dette på andre måter, forteller Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet.

Bekymret for dødsfall

Men det er en ting som bekymrer Folkehelseinstituttet mer enn noe annet.

— Vi er bekymret for at antallet døde i Norge er såpass mye høyere enn i nabolandene, og skal nå se nærmere på hva som kan være årsaker til det, sier overlege Bjørn Iversen.

I Sverige er det meldt om to dødsfall.

På dansk jord er det ingen registrerte dødsfall. Den eneste danske statsborger som har dødd av svineinfluensa, døde i Norge, opplyser Statens Serum Institut i Danmark til Aftenposten.no.