RUSSLAND MOSKVAHan er valgt på forhånd, og Vladimir Putins utvalgte, førstevisestatsminister Dmitrij Medvedev, får opp mot 70 prosent av stemmene ifølge alle meningsmålinger.Medvedev vil sannsynligvis fortsette den politiske linje som Putin har lagt siden han ble overraskende innsatt som fungerende president av Boris Jeltsin nyttårsaften 1999. Altså en sterk statsmakt bak den økonomiske vekst og Russlands fortsatte kurs mot å gjeninnta rollen som supermakt på den storpolitiske scene. LIBERAL?

Kanskje skjer det visse endringer i demokratisk og liberal retning, for Medvedev synes ikke i samme grad som Putin sammenspleiset med den gamle garde i den sovjetiske innerste krets og folkene fra den sovjetiske etterretningstjeneste KGB.En del middelaldrende og eldre russere vil imidlertid mene at det er temmelig sterkt hvis en grønnskolling på 42 år skal sette seg i presidentstolen. Det kan muligens trekke noen stemmer over til kommunistenes kandidat, den 63-årige partiformannen Gennadij Sjuganov.Putin ble i 2004 gjenvalgt med 71 prosent av stemmene. Under 70 prosent til Medvedev vil i Kreml bli betraktet som et nederlag. Derfor er alt gjort for at det ikke skal skje, og kommunistene har klaget over at 80 prosent av nyhetsinnslagene på tv om valget dreier seg om Medvedev.— Det er ikke et fritt og rettferdig valg, har Sjuganov sagt.Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) vil ikke sende observatører på grunn av de restriksjoner som er pålagt av de russiske myndigheter, og fordi det ikke er noen «konkurranse» ved valget. NOSTALGI.

Eneste seriøse opposisjonskandidat er Sjuganov, som ligger an til 12 prosent av stemmene. Han er mangeårig formann for kommunistene og hadde i sovjettiden høye poster i det den gang enerådende Sovjetunionens kommunistiske parti.Kommunistene har stadig støtte i brede befolkningsgrupper, fortrinnsvis de litt eldre som nærer nostalgiske følelser overfor de «ordnede» forhold i det gamle Sovjetunionen. Kommunistene erklærer at de nå er et demokratisk parti som ønsker sosiale forbedringer i det dagens kapitalistiske Russland. VODKA til alle.

Den ultranasjonalistiske outsider Vladimir Sjirinovskij, leder av det liberaldemokratiske parti, vil få omkring sju prosent, sier meningsmålingene.Sjirinovskij lovte ved valget i 1991 gratis vodka til alle. Han er beskyldt for antisemittisme og forsøkte i mange år å skjule at faren var jøde. Han vil gjeninnlemme Estland, Latvia og Litauen i det russiske rike, ta tilbake staten Alaska fra USA og dumpe atomavfall i Tyskland. EU-TILHENGER.

Russerne kan også stemme på 37-årige Andrej Bogdanov fra Russlands demokratiske parti. Han er stormester for Russlands største frimurerorden - noe som har skapt teorier om en mystisk frimurersammensvergelse som har til formål å ta makten i landet. Bogdanov ønsker en folkeavstemning om Russlands tilslutning til EU i 2009. Partiet fikk knappe 90.000 stemmer ved valget til parlamentets underhus i desember. Det har derfor vakt undring at Bogdanov har kunnet samle de to millioner velgerunderskrifter som valgloven krever for at en uavhengig kandidat kan stille opp. (Det vil si en kandidat fra et parti som ikke har sete i Statsdumaen).Enda mer overraskende er det at samtlige underskrifter er godkjent, mens den liberale kandidaten, tidligere statsminister Mikhail Kasjanov fra partiet Folkets demokratiske union, fikk kassert 13 prosent av stemmene og derfor ble nektet å stille til valg. I meningsmålingene hadde han to-tre prosent.Jo, banen er merket opp til valget, men vi våger et øye på at Russlands neste president heter Dmitrij Medvedev.Tekst: Niels JürgensenJyllands-Posten(Bearbeidet for Fædrelandsvennenav Helge Stavik)