MEXICO BY: Svineinfluensaen kan ha kostet 149 mennesker livet i Mexico, opplyste regjeringen i landet mandag. Dette er det eneste landet der man med sikkerhet vet at folk har dødd av sykdommen. Men antallet tilfeller som er bekreftet av laboratorieprøver, er fortsatt ganske få.

Det haster likevel å få kontroll med utbruddet av svineinfluensa, fastslår WHO.

(Saken fortsetter under bildet)

En kineser blir undersøkt på den internasjonale flyplassen i Hongkong. En varmeskanner har antydet at mannen har forhøyet kroppstemperatur, og myndighetene vil forsikre seg om at han ikke er smittet av svineinfluensa. (Foto: Scanpix)

Krisekomiteen i WHO kom mandag sammen til sitt andre møte. Første møte var på lørdag. Utbruddet av svineinfluensa i Mexico og USA ble kjent før helgen, og søndag ble det bekreftet smitte i Canada. Mandag ble det kjent at en person i Spania og to personer i Storbritannia er bekreftet smittet av viruset.

Mange spørsmål

– Det er fortsatt mange spørsmål som må besvares om overføringen av viruset, sa WHOs talsmann Gregory Hartl på en pressekonferanse i Genève mandag.

Trusselnivået for en pandemi holdes fortsatt på trinn 3, det vil si et nivå der influensa ikke overføres direkte fra menneske til menneske i stort omfang.

(Saken fortsetter under bildet)

En helsearbeider i Monterey nord i Mexico informerer om symptomene på svineinfluensa. Foreløpig er det bare i Mexico at viruset har krevd menneskeliv. Men helsemyndigheter frykter viruset fordi det kan smitte fra menneske til menneske og ikke bare mellom dyr og mennesker, slik for eksempel fugleinfluensaen gjør. (Foto: Scanpix)

Hartl sa at Krisekomiteen vurderer å høyne alarmnivået, men han ville ikke si noe om konklusjonen.

WHO foreslår ikke spesielle reiserestriksjoner nå, understreket talsmannen.

Han sa også veldig tydelig at antallet bekreftede tilfeller av det som kalles svineinfluensa, er ganske lave. Det dreier seg om 40 tilfeller i USA, 26 i Mexico, seks i Canada, to i Storbritannia og ett i Spania.

EU advarer mot reiser

EU-kommisjonen sammenkalte mandag til krisemøte for Unionens helseministre etter at det første tilfellet av svineinfluensa i Europa ble oppdaget i Spania. EUs helsekommissær Androulla Vassiliou advarer mot unødvendige reiser til Mexico og USA, og charterselskapet TUI kansellerer sine turer til Mexico.

Også USA anbefaler nå sine borgere å unngå unødvendige reiser til Mexico.

I Mexico oppjusterte myndighetene antallet mistenkte smittede til over 1.600, og 149 av disse er døde. Det er mistenkte tilfeller i 19 av landets 32 delstater.

Den enorme hovedstaden Mexico by med 20 millioner innbyggere ble søndag så godt som lukket og låst da skoler ble stengt, de fleste offentlige tilstelninger avlyst og folk ble oppfordret til å holde seg hjemme. Myndighetene vurderer å stoppe nærmest all aktivitet i byen, og en beslutning skal tas seinest tirsdag.

Skoler rammet

Det er registrert 45 bekreftede eller antatte smittetilfeller av svineinfluensa i New York i USA. Tallet er ventet å stige, og over 100 syke elever gjennomgår tester, sier ordfører Michael Bloomberg.

Utbruddet virker å begrense seg til en skole i Queens, sier ordføreren. På en skole i California er det bekreftet tre smittetilfeller.

I New Zealand er 13 studenter som kom fra Mexico søndag, blitt syke, men helsemyndighetene har ennå ikke fått svar på om de er smittet av det aktuelle H1N1-viruset.

Ny pandemi

Verdens helsemyndigheter er sikre at det en dag kommer en ny pandemi som kan ta millioner av liv verden over, på samme måte som spanskesyken i 1918. Hvert år dør anslagsvis mellom 250.000 og 500.000 mennesker av vanlig influensa verden over.

Verdensorganisasjonen for dyrehelse mener svineinfluensaen har fått et misvisende navn. Virussykdommen kalles svineinfluensa til tross for at den har komponenter fra både vanlige influensavirus, fugleinfluensa og svineinfluensa og faktisk ikke er påvist i svin ennå. (©NTB)