«Wall-E» har store muligheter til å stikke av med en Oscar for beste animasjonsfilm, og ifølge filmmagasinet Empire har Disney allerede lansert filmen til denne prisen. 13 andre filmer, deriblant «Madagaskar 2», «Kung-Fu Panda», og «Horton redder en Hvem» konkurrerer også om å bli blant de tre endelige nominerte til beste animasjonsfilm når nominasjonslistene slippes 22. januar.

Disney sikter imidlertid enda høyere enn dette: Nå tar de sikte på å gjøre «Wall-E» aktuell som en kandidat til den mest prestisjetunge prisen av alle: Beste spillefilm.

– Dersom vi ikke gjør det synes jeg ikke vi gir filmen det den er verdt, uttalte styreformann i Walt Disney Studios til New York Times nylig.

Blir i så fall første gang

Ingen animasjonsfilm har noen sinne stukket av med den gjeveste prisen. «Skjønnheten og udyret» kom nærmest med sin nominasjon i 1991. Ifølge New York Times er problemet at «Wall-E» kan bli nominert både som animasjonsfilm og beste spillefilm. Da vil terskelen for å stemme for samme film i begge kategorier bli høyere for de 6.000 medlemmene.

«Wall-E» hadde premiere her til lands i august i år og den norske versjonen har per dags dato blitt sett av 292.000 på kino.

Filmer som de fem siste årene har vunnet kategorien beste film er: «Ringenes herre: Atter en konge» (2003), «Million dollar baby» (2004), «Crash» (2005), «The Departed» (2006) og «No country for old men» (2007).

De fem siste animasjonsfilm-vinnerne er derimot som følger: «Oppdrag Nemo» (2003), «De utrolige» (2004), «Wallace og Gromit» (2005), «Happy feet» (2006) og «Ratatouille» (2007).

«Wall-E» har høstet gode kritikker for sin voksne følsomhet, i tillegg til sin avanserte og deltajerte dataanimasjon. Filmen som handler om den kjærlighetssyke roboten tar for seg temaet miljø, samtidig som den tar store sjanser. For eksempel er det en 45-minutters periode i «Wall-E» som nesten ikke inneholder dialog.

Tre måneder igjen

Filmnettstedet Empire er sikre på «Wall-E» og har allerede utnevnt filmen som Oscar-vinner av beste animasjonsfilm. Hva Empire tror om at samme film skal vinne kategorien beste film er derimot usagt.

Oscar-utdelingen finner sted 22. februar i Kodak Theatre i Los Angeles.