Hva synes du er mest irriterende i trafikken? Si din mening nederst i saken.

En undersøkelse som Perduco har gjennomført for forsikringsselskapet If, viser at åtte av ti lar seg lett irritere av andre bilister. Det skriver BT.no.

Blinklys Det store flertallet av oss lar oss blir først og fremst irriterte når andre bilister ikke bruker blinklys, verken når de skal svinge av veien eller bytte kjørebane. For ikke å snakke om alle de som «glemmer» å bruke retningsviseren i rundkjøringene. Åtte av ti blir provosert av andre sjåførers manglende bruk av blinklys.

Tallene forteller mye om hvor selvopptatte vi er, og hvor hederlige vi føler oss bak rattet. Hadde alle de som irriterer seg over at andre ikke bruker blinklys, selv brukt retningsviseren etter boken, hadde vi hatt et stort irritasjonsmoment mindre i trafikken...

Sniking Undersøkelsen viser også at det er blitt langt flere egoister som tar seg til rette på bekostning av andre. 42 prosent sier at det er blitt mange flere egotrippere bak rattet.

De som sniker i køen irriterer mest, ifølge 64 prosent av de 1900 som ble spurt i undersøkelsen.

Det er lettere å pådra seg andre bilisters vrede om du kjører under fartsgrensen, enn over den tillatte hastigheten. Seks av ti nordmenn irriterer seg over treige bilister, mens bare halvparten av oss blir irriterte når andre kjører for fort. Det er altså mer akseptert å kjøre for fort enn for sakte.

De nest største syndebukkene til all irritasjonen i trafikken, er dem som ligger bak og for nær bilen foran. Åtte av ti nordmenn lar seg provosere av at bilen bak ligger for tett inntil.

– Forståelig – Det er svært forståelig at nettopp dette fenomenet irriterer mest. Folk opplever det som vært trafikkfarlig å ligge for tett opp til bilen foran. Ulykker på grunn av dette kostet i fjor nær 900 millioner kroner i erstatningsutbetalinger, sier bilskadesjef Cecilie Frivold i If Skadeforsikring.

Myndighetene får også sitt, det er knapt noe som irriterer mer enn dårlig veistandard. Undersøkelsen hadde derimot ingen spørsmål om avgifter...

Erfarne sjåfører kjører dårlig

Vi gjør alle tabber, og mange av oss har så dårlige vaner at vi ville strøket med glans om vi måtte avlegge førerprøven på nytt.

En britisk undersøkelse for bilprodusenten Kia, viser nemlig at annenhver bilfører med minst 10 års erfaring ville fått «ikke bestått», om de hadde kjørt opp i dag.

I undersøkelsen satt en sensor ved siden av erfarne sjåfører på en 40 minutters kjøretur, og fokuserte på det samme som om sjåføren skulle avlegge ny kjøreprøve. Sensoren ble sjokkert: de erfarne sjåførene ville strøket fordi de forårsaket farlige situasjoner som lett kunne fått alvorlige konsekvenser.

Her er listen over det vi synder mest imot:

  • Klønete opptreden og manglende oppmerksomhet i veikryss

  • Overtredelse av fartsgrensene

  • Feil plassering i veibanen

  • For kort avstand til bilen foran

  • Manglende bruk av blinklys

  • Kjøre rett ut i veibanen uten å se seg over skulderen eller bruk av speilene

  • Bare en hånd på rattet

  • Unnlate å se i speilet ved brå oppbremsing

  • Unnlate bruk av håndbrekk ved parkering

  • Manglende bruk av blinklys i rundkjøring

Hva synes du er mest irriterende i trafikken? Si din mening i kommentarfeltet: