Kravet fra IKT-næringens interesseorganisasjon kommer umiddelbart etter at samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) og fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) på en pressekonferanse i Oslo mandag presenterte to rapporter fra Post— og teletilsynet og Datatilsynet. De to rapportene bekrefter at norske borgeres elektroniske kommunikasjon kan registreres med hjemmel i den omstridte svenske FRA-loven når e-post og mobiltelefonsamtaler krysser grensen.IKT-Norge krever at myndighetene raskt må vurdere hvordan norske interesser kan sikres når FRA-loven trer i kraft 1. januar 2009. — Dramatiske konsekvenser«Bruk av krypteringsteknologi, mulige alternative infrastrukturer som kan knytte Norge til internett via andre land og eventuelt en nasjonal oppfordring om å flytte norske datalagre ut av Sverige bør nå planlegges», skriver IKT-Norge i en kommentar til rapportene fra Post- og teletilsynet og Datatilsynet.

IKT-Norge minner om at organisasjonen lenge har advart om at konsekvensene av den nye svenske loven kan bli «svært dramatiske for Norge både sikkerhetspolitiske og økonomisk».

— Vi ser stadig flere eksempler på overvåking av internett. EUs datalagringsdirektiv er kanskje det mest omfattende. Denne utviklingen er etter vår mening med på å true hele tillitsmodellen internett er bygget på, sier Hallstein Bjercke, IKT-Norges direktør for myndighetskontakt.

— Fri innsiktIKT-Norge påpeker at de to rapportene slår fast at stort sett all internettrafikk mellom Norge og resten av verden i dag rutes via Sverige, og at vårt naboland dermed får tilgang til en rekke data om norske interesser, og i teorien fri innsikt i det meste av vår kommunikasjon med omverdenen.

De to rapportene fra Post- og teletilsynet og Datatilsynet gjør rede for i hvilken grad FRA-loven vil føre til registrering av innholdet i norske borgeres kommunikasjon når den passerer grensen til Sverige. Samferdselsdepartementet (SD) og Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) bestilte rapportene fra de to tilsynene i august i år.

— Rapportene viser at elektronisk kommunikasjon mellom Norge og utlandet i hovedsak krysser grensen til Sverige, og at kommunikasjonen i denne forbindelse vil kunne registreres i medhold av FRA-loven. I noen tilfeller vil elektronisk kommunikasjon mellom borgere i Norge også kunne finne veien via Sverige og bli gjenstand for mulig registrering, skriver de to departementene i en felles pressemelding, der de oppsummerer innholdet i rapportene.

PersonvernLiv Signe Navarsete og Heidi Grande Røys forsikrer at de er svært opptatt av at hensynet til personvern blir ivaretatt også når folk bruker elektronisk kommunikasjon.

SD og FAD vil nå gå grundig gjennom rapportene fra Post- og teletilsynet og Datatilsynet i den videre behandling av saken. Til tross for disse rapportene er det fortsatt noen uavklarte spørsmål, blir det påpekt. Dette gjelder blant annet vilkårene for registrering og omfanget av registreringen.

Hvilke konkrete tiltak som kan være aktuelle fra norsk side, sier de to statsrådene foreløpig ikke noe om. De opplyser at deres departementer vil følge opp saken videre og vurdere behovet for kontakt med svenske myndigheter. (©NTB)