96 prosent av asylsøkerne som kommer til Norge har ikke pass. For å motvirke denne trenden har arbeids— og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) instruert UDI om å avslå arbeidstillatelse til asylsøkere som ikke kan dokumentere sin identitet, eller aktivt bidrar til å avklare den, skriver Aftenposten.Hittil i år er det kommet 3.900 asylsøkere til Norge ifølge tall fra Politiets utlendingsenhet. Det tilsvarer en vekst på 60 prosent fra samme tid i fjor. Men statssekretær Liebe Rieber-Mohn (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet godtar ikke uten videre sammenligningen med fjorårstallene.

— Den store økningen i asyltilstrømningen i 2008 kom først på vårparten. Derfor går det ikke an å sammenligne første kvartal i år med første kvartal i fjor, sier Rieber-Mohn til Aftenposten.

Hun peker også på at mange faktisk får avslag. Av 343 irakiske asylsøkere som har fått sine saker hurtigbehandlet på asylmottaket på Torshov i Oslo, har 98,5 prosent fått avslag. Kun fem har fått opphold.

— Vi ønsker å begrense tilstrømningen av asylsøkere som ikke har behov for beskyttelse. Torshov-prosjektet har vist seg å være et veldig effektivt tiltak, sier statssekretæren. (©NTB)