OSLO: Torsdag ettermiddag holdt kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) pressekonferanse. Der varslet hun at NRK-lisensen blir historie.

Regjeringen vil arbeide for at et av disse alternativene erstatter TV-lisensen:

  • Husstandsavgift

  • Øremerket «medieskatt» basert på inntekt

  • Øremerket skatt på fast beløp pr. person (med visse fritak).

Alle alternativene skal vurderes opp mot en ordning der NRK finansieres over statsbudsjettet. Forslaget må få flertall i Stortinget før lisensen kan skrotes.

Må betale lisens i et par år til

Det er nye medievaner som er grunnen til at Helleland ønsker å endre finansieringen av NRK.

– Flere og flere plomberer TV-en sin, eller de ser på NRK på andre plattformer enn lineær-TV. Skal vi bevare legitimiteten til NRK og sørge for at fellesskapet tar seg av finansieringen, må vi endre dette nå, sier Helleland.

Hun antar at man må betale NRK-lisens i et par år til før en ny ordning er på plass. Det er tilbakemeldingene fra Stortinget som nå vil avgjøre hva som kommer istedenfor lisens.

Kravene fra Stortinget er at finansieringsmodellen er rettferdig, at den sikrer NRKs uavhengighet, og at den er lite byråkratisk.

– Jeg oppfatter at Stortinget har vært veldig opptatt av å ha stor innflytelse i dette arbeidet. De ønsker å være tydelige på hvilken modell som innfrir kravene de har satt. Hva de mener, vil bety mye for vårt videre arbeid, sier Helleland.

Trenger mer tid

I sommer foreslo et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg å erstatte TV-lisensen med en husstandsavgift etter modell fra Tyskland. Målet var at det ikke lenger skulle vært mulig å se på NRK uten å betale for seg.

Stortingsrepresentanter fra både Venstre, SV, Høyre og Frp sa seg kritiske til forslaget om en ny husstandsavgift.

– Stortinget var veldig tydelige på at dette må være en sosial rettferdig avgift. Det kravet mener vi en skattemodell i mye større grad ivaretar. En slik modell har heller ikke vært utredet ennå. Da må vi gjøre det, og derfor trenger vi noe mer tid, sier Helleland.

– Resultat av indre splid i regjeringen

– Regjeringen har kastet bort et halvt år. Det statsråden i dag har sagt er ikke noe nytt fra det Stortinget slo fast allerede i mars, sier mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Arild Grande.

Han er kritisk til at regjeringen ikke la frem et konkret forslag til en ny finansieringsordning for NRK før nyttår.

– Nok en gang ser vi resultatet av den indre spliden mellom regjerignspartiene. Frp og Høyre ser ut til å være ute av stand til å komme med en felles løsning. Det er ganske alvorlig at en statsråd ikke greier å følge opp et tilnærmet enstemmig vedtak, sier Grande.

Nå er ballen kastet tilbake til Stortinget, som skal jobbe videre med forslagene. Grande sier det er for tidlig å si hvilken ordning Arbeiderpartiet eventuelt vil støtte.

– Det tegner til at det blir en travel mediepolitisk vår i Stortinget. Problemet med de stadige utsettelsene er at medievaner endrer seg såpass raskt, at det kan sette finansieringen til NRK under press, sier Grande.

Ønsker statsstøtte til NRK-konkurrent

Torsdag la Helleland også frem Regjeringens planer for å sikre en kommersiell allmennkringkaster i Norge. I dagens mediemarked er det TV 2 som har denne rollen. Kanalen har ønsket kompensasjon fra staten for å fortsette å produsere nyheter, samt ha hovedkontor i Bergen.

Dette ønsket innfrir Helleland. Hun foreslår at en kommersiell allmennkringkaster får opptil 135 millioner kroner i året. Som motytelse kreves ikke bare daglige nyhetssendinger og tilstedeværelse utenfor Oslo.

En kommersiell allmennkringkaster må også blant annet bruke begge målformer, samt vise norsk TV-drama.

Håper flere enn TV 2 søker om pengene

Hele beløpet skal tilfalle én aktør. Kulturministeren ønsker at flere enn TV 2 søker.

– Jeg mener vi har lagt til rette for at flere skal søke, sier Helleland, som ikke ønsker å gå inn på hvilke aktører hun tror at kan utfordre TV 2.

Beløpet på 135 millioner kroner er grensen for å unngå at forslaget må godkjennes av ESA. Avtalen som TV 2 eller en annen kommersiell allmennkringkaster inngår med staten, skal begrenses til fem år om gangen. Tiltaket anses som midlertidig i påvente av en fremtidig mediepolitikk. Ordningen kan tidligst iverksettes i 2018.

Også dette forslaget må få gjennomslag i Stortinget før den kan bli en realitet.

Opposisjonen mener Regjeringen somler

Både i Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) mener regjeringen har brukt altfor lang tid på å vurdere fremtidens finansiering av NRK. De undres over at et forslag til finansieringsmodell ikke blir presentert nå, skriver NTB.

– Hvis ikke statsråden har kommet lenger, så har hun jo kastet bort vesentlig med tid, sier mediepolitisk talsperson. Vi har bedt om et konkret forslag på bordet, og ikke bare at statsråden skal gjenta Stortingets vilje, sier mediepolitisk talsperson Arild Grande, til NRK.

Marit Arnstad i Sp er heller ikke imponert:

– Saken er allerede utredet. Vi hadde forventet at regjeringen faktisk kom med en konkret finansieringsmodell, som Stortinget kunne behandle.

– Når regjeringen ikke er i stand til å legge frem noe, for det er det som er faktum her, så må Stortinget ta skjeen i egen hånd, og utforme et forslag, få det behandlet og få flertall for det, sier Arnstad.