JAKARTA: – Mer enn 1.000 kan være døde, sier Rustam Pakaya, som leder det indonesiske helsedepartementets senter for krisehåndtering.

Er du på Sumatra, eller kjenner noen som er der? Ta kontakt med fvn.no på telefon 03811, eller send en mail til nyheter@fvn.no.

75 mennesker ble raskt erklært omkommet, men antallet er ventet å stige kraftig, ifølge indonesiske myndigheter.

TV-bildene viste store ødeleggelser i byen, som har rundt 900.000 innbyggere.

Jordskjelvet førte til at en rekke bygninger, både skoler, hoteller og privathus, raste sammen. Også sykehuset Jamil i Padang raste sammen, opplyser Pakaya.

Innbyggere har slått seg ned utfor deres ødelagte hus i byen Padang, som ble hardt rammet av jordskjelv onsdag. Indonesiske myndigheter frykter at flere tusen ligger begravd under bygningsmassene. Foto: REUTERS/SCANPIX Foto: Scanpix

Skjelvet kom bare timer etter at flere øyer i Sør-Stillehavet ble rammet av et annet jordskjelv, som utløste en tsunami. Minst 120 mennesker omkom da store flodbølger slo inn over Samoa, Amerikansk Samoa og Tonga natt til onsdag.

Panikk

De voldsomme ødeleggelsene skapte panikk over hele byen, og myndighetene antok at tusenvis av mennesker ble fanget inne under ruinene.

– Flere hundre hus langs veien er ødelagt. Det brenner flere steder, bruer er ødelagt og det er ekstrem panikk her. Panikken er forsterket fordi ødelagte vannrør har skapt oversvømmelser i gatene, forteller et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

Telefonforbindelsen ble deretter brutt.

Myndighetene opplyste onsdag at det var strømkutt flere steder i byen.

– Her jeg står, kan jeg bare se sammenraste hus og døde mennesker. Noen bygninger er helt ødelagte, andre bare delvis. Folk står bare rundt omkring, de er for redde til å gå inn noe sted, forteller et annet øyenvitne til den indonesiske TV-stasjonen Metro.

– Noen leter også etter familie og venner, men det er vanskelig for det finnes ikke lys, legger han til.

Utsatt beliggenhet

Det har lenge vært kjent at Padang, provinshovedstaden i Vest-Sumatra, har vært i faresonen for jordskjelv. Geologer har advart om at Padang kan bli helt ødelagt av et massivt jordskjelv på grunn av byens utsatte beliggenhet.

Onsdagens skjelv ble målt til mellom 7,6 og 7,9 på Richters skala. Det ble først sendt ut tsunamivarsler, men disse ble raskt trukket tilbake.

I 2004 utløste et jordskjelv med episenter 600 kilometer fra Pandang tsunamien som skyllet over Aceh-provinsen i Indonesia, Thailand, Sri Lanka og India. Den gangen døde over 230.000 mennesker i naturkatastrofen.

For to år siden ble det samme området på ny rammet av et kraftig jordskjelv.

– Man har bare så vidt fått tid til å bygge opp igjen bygningene som ble ødelagt den gangen, forteller generalsekretær Marte Gerhardsen i CARE.

STORE ØDELEGGELSER: Et bilde tatt med videokamera viser noen av ødeleggelsene i Padang etter at et kraftig jordskjelv rammet den indonesiske øya Sumatra onsdag. (Foto: Scanpix) Foto: Scanpix