Novellesamlingen «Pyramiden» (1999) var i all oppriktighet ment som absolutt siste bok med etterforskeren Kurt Wallander fra Ystad i Skåne fra Henning Mankell sin side. Boken besto av en rekke noveller der forfatteren «oppsummerte og avsluttet» Kurt Wallanders liv, men leserne var ikke særlig glade for dette.

De ville nemlig ha mer av den matglade og humørsyke detektiven.

Derfor tok Mankell med seg Wallander inn i romanen «Før frosten» (2003) som hovedsaklig handlet om Wallanders datter Linda. Men heller ikke dette var nok for de tusenvis av Wallander-fans som bokstavelig talt skrek etter Kurt.

Kommer i august på svensk

Nå har de blitt hørt. I august kommer nemlig «Den urolige mannen» i butikkene ( i første omgang på svensk),en bok Mankell bestemt sier er den absolutt siste boken om etterforskeren.

— Jeg kom på at jeg aldri har fortalt hvem denne mannen er, forklarte Mankell på TV-programmet «Kulturnyheterna» på SVTV i går.

— Men denne boken er skrevet på en slik måte at det gjør det umulig å skrive en til. Han dør ikke, men det skjer noe som gjør at det ikke er mulig å fortsette.

Åtte romaner og en novellesamling

Henning Mankell har skrevet åtte romaner, samt novellesamlingen «Pyramiden» om politimannen Kurt Wallander mellom 1991 og 1999. Bøkene har blitt filmatisert, hovedsaklig med den folkekjære skuespilleren Rolf Lassgård i hovedrollen.