WASHINGTON: En rekke meningsmålinger har den siste tiden vist at Republikanernes presidentkandidat, John McCain, har tatt igjen forspranget til rivalen Barack Obama.

Tirsdag viste to målinger 1 prosentpoengs ledelse til Obama. På andre målinger de siste dagene har McCain ledet.

Den demokratiske kandidaten hevder imidlertid at han ikke er spesielt bekymret av meningsmålingene.

– Jeg tror at forestillingen om at folk skifter kandidat fram og tilbake i løpet av noen uker eller dager ikke viser seg å stemme, sa Obama da han besøkte Ohio tirsdag.

Vil doble skolemidler På tross av den tilsynelatende avslappede holdningen til målingene, gikk Obama til angrep på McCains skolepolitikk under besøket i svingstaten Ohio.

Han beskyldte blant annet republikaneren for ikke å ha gjort noe for å forbedre det amerikanske utdanningssystemet i løpet av sin tid som senator.

Selv lovet Obama å doble de statlige midlene til de såkalte charter-skolene. disse skolene er uavhengige skoler som drives for offentlige midler.

Illinois-senatoren manet samtidig til innsats over partigrensene for å få til et løft innen utdanningssektoren.

– Klart valg Obama benyttet også George W. Bushs kunngjøring om at han vil flytte styrker fra Irak til Afghanistan til å klistre McCain til den sittende presidenten.

– Valget kan ikke bli klarere. John McCain står for fire nye år med Bush-politikk, slo Obama fast.

Han mener USA må få på plass en timeplan for tilbaketrekking fra Irak.

– Hvis ikke kan vi bare fortsatte å gi de irakiske myndighetene penger, uten å presse dem til å overvinne de interne uenighetene, sa Obama.

Leppestift-krangel I nok et angrep på McCain gjorde Obama narr av rivalens uttalte ønske om å bringe forandring til Det hvite hus, et budskap som er Obamas slagord.

– Han sier han skal forandre Washington, men han er nøyaktig lik George W. Bush. Du kan ta leppestift på en gris, men den kommer fremdeles til å være n gris. Du kan også pakke en gammel fisk inn i papir med navnet forandring. Den kommer fortsatt til å stinke om åtte år, sa Obama.

McCain-leiren tolket det dit hen at han kalte visepresidentkandidat Sarah Palin en gris, fordi hun i talen sin på partiets landsmøte sa at leppestift er det eneste som skiller en ishockeymamma som henne selv fra en pitbull.

Obamas rådgivere tilbakeviser anklagene på det sterkeste.

– Dette er et kynisk forsøk på å få i gang en kjønnsdebatt og viser hvor uærlig McCains valgkamp er blitt. Nå er det nok, uttaler Anita Dunn, en av Obamas viktigste rådgivere.