OSLO: Mandag ettermiddag møtte statsråden statssekretærene i Justisdepartementet og Arbeids— og inkluderingsdepartementet for å drøfte situasjonen etter demonstrasjonene torsdag og lørdag. Rundt 200 unge i alder helt ned i 13 år er innbrakt etter opptøyene som fulgte lovlige demonstrasjoner mot Israels bombing av Gazastripen.

– Det er viktig å få klarlagt hvem disse ungdommene er og hva som er motivet for handlingene deres før vi bestemmer hva slags tiltak som skal iverksettes. Ofte er det ansvarsfraskrivelse som fører til at ungdom faller utenfor, sier Huitfeldt.

Samtaler

Manglerud politistasjon kaller inn 14 ungdommer under 18 år til bekymringssamtale med foreldrene til stede. Målet er å gjennomføre individuelle samtaler med samtlige i løpet av inneværende uke, med foreldre og for enkelte også barnevernet til stede.

– Nå må vi smi mens jernet er varmt. Det er viktig at vi handler raskt slik at de unge skjønner alvoret i saken. Gjennom samtalene skal vi få dem til å forstå at dette ikke bare er pøbelstreker, men ren kriminalitet og at samtalen gjelder deres fremtid, sier stasjonssjef Gro Smedsrud til NTB.

Ekstraordinært møte

Byrådsleder Erling Lae (H) har innkalt til et ekstraordinært møte i politirådet i tirsdag ettermiddag for å diskutere situasjonen. Politirådet er et samarbeidsorgan mellom toppledelsen i Oslo kommune og toppledelsen i Oslo politidistrikt, og ledes av byrådsleder Lae.

Byrådslederen vil også ha et møte med Anniken Huitfeldt og justisminister Knut Storberget (Ap) for å informere om Oslo kommunes forebyggende tiltak og hvordan kommunen vil følge opp denne konkrete situasjonen.

Initiativet blir godt mottatt av Huitfeldt.

– Det er viktig at vi har et nært samarbeid med byrådet og Oslo kommune i denne saken, sier hun.

Forskerne Laila Bokhari og Petter Nesser, begge ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), frykter at militante islamske grupper benytter opptøyene til å rekruttere sint minoritetsungdom, slik det har skjedd i utlandet.

Ikke dill-dall

Manglerud politistasjon, som har lang erfaring med å håndtere opprørsk ungdom, vil konsentrere seg om de yngste fra deres stasjonskrets.

– Men først må vi få oversikt over hvem, alder og bosted. Jeg regner med at vi kommer i gang med innkalling allerede tirsdag, og at vi har fått de unge og deres foreldre i tale i løpet av uken, sier Gro Smedsrud.

Foreløpig har stasjonen registrert 14 under 18 år, den yngste 14 år, og 18 over 18. Mange er kjent for politiet fra før, mens noen er ukjente. De fleste er gutter med minoritetsbakgrunn.

Hun understreker at det ikke blir noen dill-dall-samtale. Dette er alvorlig og gjelder de unges liv og fremtid.

Variert reaksjon

Ungdom over 18 år kan vente seg klekkelige bøter, eventuelt straffesak hvis det foreligger anmeldelse. Tidligere har det vært antydet bøter opp til 9.000 kroner, i tillegg til erstatning for skadeverk.

– Men vi er ikke ferdig med å vurdere reaksjonene. For de yngste har det trolig lite for seg med bøter, for en bot blir som regel betalt av foreldrene. For dem kan det være mer hensiktsmessig å reagere med krav til opprydding og opplæring i hvordan et demokrati fungerer, sier Smedsrud.(©NTB)