Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen fortalte om avtaleutkastet, da han natt til torsdag overraskende besøkte konferansen. Han avskrev de fattige landenes kritikk mot danskenes ledelse av klimaforhandlingene som «stor ståhei for ingenting».— Det er normalt at det oppstår slik uro under en konferanse, sa den danske statsministeren ifølge nyhetsbyrået DPA. Løkke Rasmussen hadde tidligere karakterisert et forslag til slutterklæring som var lekket ut som et uformelt arbeidsdokument.

I dette dokumentet heter det at også fattige utviklingsland og land i den tredje verden med raskt voksende økonomier må ta sin del av ansvaret for kutt i utslippene av klimagasser. Dette forslaget har skapt harme blant utviklingslandenes utsendinger.

Torsdag og fredag skal stats- og regjeringssjefene fra EUs 27 medlemsland arbeide videre med å utforme en felles linje for det videre arbeidet på konferansen. Mer enn 110 stats- og regjeringssjefer ventes å delta i den avsluttende fasen av konferansen til uken. (©NTB)