FILMPREMIEREKristiansandI morgen har «Sølvgruvens hemmelighet», den fjerde filmen om Olsenbanden junior, norgespremiere. Og kanskje blir det enda flere i serien.— Dette er foreløpig ikke helt avklart, det kommer an på om det kan lages en god historie, sier regissør og manusforfatter Arne Lindtner Næss til Fædrelandsvennen.Dette er mannen som har levd med Olsenbandens barndomsopplevelser siden 2001. Først ble det laget en julekalender for TV2, deretter to filmer med ett sett unge skuespillere og to filmer med et annet sett. Juniorbanden skal være mellom 11 og 13 år, og da blir skuespillerne fort for gamle og må skiftes ut. Guttene fra «Sølvgruvens hemmelighet» er nå 14 og 15 år gamle, og har dermed spilt inn sin siste bandefilm.- Kunne dere ikke gjøre som i Harry Potter-filmene og la dem bli naturlig eldre?- Vi tenkte på det opprinnelig, men valgte å la være, sier Næss. FRA DANMARK.

De opprinnelige Olsenbanden-filmene som ble publikumssuksesser på 70-tallet var opprinnelig basert på danske filmer. Både Norge og Sverige fikk sine egne versjoner av den lett enfoldige forbryterligaen. Også juniorideen kommer opprinnelig fra Danmark, der det ble laget én film. Den ble imidlertid ingen suksess og fikk ingen oppfølgere. Helt annerledes er det altså gått i Norge. - Vi brukte om lag en tredjedel av manus fra den danske filmen. Siden har alt vært laget i Norge, sier Næss som selv har skrevet de nye historiene.- Den voksne banden med Arve Opsahl som Egon var tross alt forbrytere. Denne unge gjengen er jo mer helter. Hva tror du det var som skjedde med dem oppe i tenårene?- Nå ja, ungene er ganske friske og de har små karaktertrekk som man kan kjenne igjen i voksenversjonene. Men personlig tror jeg at det gikk helt galt da bilgale Benny begynte å rappe biler. Jeg ser for meg at de som 15-åringer stjal en bil og la ut på tur til København. Der fikk de smaken på livet, og resultatet ser vi i de gamle filmene.- En ting lurer mange på - hva ser egentlig den kvikke og snertne unge Valborg i dustemikkelen Kjell?- Kjell er da ganske bedårende, han. Jeg tror at Valborg gjerne vil ha en mann som gjør det han får beskjed om og som er søt og snill. Hun forsøker hele livet å få skikk på han, og vi aner at hun utvikler seg til ei lita kjeftesmelle, forklarer Næss. Amandapris.

Filmene om Olsenbanden junior har ifølge Dagbladet spilt inn drøye 52 millioner kroner og har vært blant de mest besøkte norske filmer. Men Næss har også hatt suksess med familiefilmen «Venner for livet» som vant Amandaprisen for beste barnefilm i 2005. Det var en film hvor en god del dyr medvirket. Flere dyr skal det bli i hans neste film som skal spilles inn på Vestlandet til sommeren. Da skal blant annet en sel ha en stor rolle, og for tiden trenes to seler opp i Akvariet i Bergen.Tekst: Svein Harald Moe svein.h.moe@fvn.no - 38 11 32 42