NEW YORK: – Det gir grunn til ettertanke og refleksjon å gå omkring her, og det er imponerende at Snøhetta har fått i oppdrag å gjennomføre dette prosjektet, sa kronprins Haakon etter å ha blitt vist rundt av Craig Dyers og Kjetil Thorsen fra Snøhetta fredag.

– Det gjør meg stolt på vegne av Norge, fortsetter han.

– Det er en stor bragd for et lite firma fra Norge som Snøhetta. Det sier noe om kvaliteten på prosjektet når man tar i betraktning de sterke følelsene som er knyttet til dette området ennå, legger kronprinsesse Mette-Marit til.

Bred appell

Hun viser til operaen i Oslo som eksempel på hvordan Snøhetta kan få til prosjekter som appellerer bredt.

– Jeg blir glad hver gang jeg kjører forbi operaen. Opera er jo langt fra folkelig kunst, likevel er operaen blitt det mest besøkte stedet, sier hun.

Kronprinsparet måtte ta på seg hjelmer og gule vester før de ble geleidet rundt inne på byggeplassen der stålskjelettet til Snøhettas paviljong reiser seg som eneste bygg på selve tomta til tvillingtårnene.

I NEW YORK: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Ground Zero fredag. (Foto: Scanpix) Foto: Scanpix

Blant gravemaskiner og bulldosere fikk de en grundig 20 minutter lang orientering.

Kronprinsparet var selv på bryllupsreise i New York-området da de to flyene ble styrtet inn i tvillingtårnene og nærmere 3.000 mennesker ble drept. Ni år senere får de vite mer om utviklingen på stedet.

– Vi fulgte det på TV, men vi var langt unna, så det var ikke så veldig annerledes for oss, mente kronprinsen.

Sterke følelser

– For oss føltes det veldig dramatisk. Det var jo vår bryllupsreise. Og det ble veldig sterkt å være her nå. Jeg visste ikke at følelsene ville være så sterke så lenge etter, sier kronprinsessen.

Både Dyers og Thorsen samstemmer i det.

– For kronprinsparet var det som med så mange andre. Først er man spent, og det er fullt av smil. Men så slår virkeligheten inn og man begynner å tenke på det som skjedde, før man må vende tilbake til det virkelige livet nå, sier Dyers til NTB etter omvisningen.

Thorsen legger til at de selv blir dypt rørt enda de har jobbet med prosjektet hver dag i seks år.

– Særlig familierommet som skal komme i paviljongen gjør inntrykk, da kommer tårene lett, sier han.