– Det har vært varmt og fint over store deler av landet i dag. Det er egentlig bare helt oppe i nord at det har vært litt kjøligere, sier statsmeteorolog Marianne Skolem Andersen når NTB fredag kveld ber henne oppsummere dagen.

Temperaturrekorden i Bergen ble grundig slått fredag ettermiddag. Den nye varmerekorden i byen er på 33,4 grader. Den gamle rekorden ble satt 27. juli i fjor og var på 32,2 grader.

Mens noen gleder seg stort over det varme været, er imidlertid andre bekymret for om hetebølger som disse er et tydelig tegn på de pågående klimaendringene.

Varer noen dager til

Det var altså i Etne i Hordaland at den høyeste temperaturen i landet ble målt, 34,2 grader. I hele 15 av 18 fylker var det fredag tropedag, altså over 30 grader.

Fylkene som ikke har hatt tropedag, er de to nordligste og Vest-Agder, som riktignok passerte 29 grader. Andersen sier at temperaturene vil holde seg høye de neste dagene over store deler av landet.

– Lørdag vil det bli varmt og godt de fleste steder bortsett fra Troms og Finnmark. Det ser ut til at det er Trøndelag som får det aller fineste været, sier hun.

De som ønsket å kjøle seg ned i Mjøsa på denne varme fredagen, ble skuffet. Etter oppblomstring av blågrønnalger advares innbyggerne i regionen mot å bade i innsjøen.

Blir mer normalt

På søndag og mandag blir det også varmt vær, men det vil flere steder være større fare for byger.

– Utover uken, fra tirsdag, vil det gå mot vær som er mer typisk for sommeren i Norge, sier Andersen.

I Trøndelag ligger det i helgen an til å komme varmerekord. Da ryker i så fall rekorden på 36 grader.

Brutal varme i Europa

Hetebølgen som har truffet Norge, har sitt utspring i varme luftstrømmer fra lengre sør i Europa. Den ene varmerekorden etter den andre har falt både i Frankrike, Tyskland, Nederland, Belgia og Storbritannia. En rekke klimaforskere knytter slike hetebølger til klimaendringer, fordi de kommer oftere.

Klimaforsker Hans Olav Hygen sier til NRK at forskerne ser på hvordan klimaet utvikles over tid, og at enkeltepisoder ikke nødvendig påvirker langtidsstatistikken.

– Helgens hetebølge er for eksempel ikke en klimaendring i seg selv, men i et mønster med andre og flere hetebølger, vil det være en del av en klimaendring, sier han til kanalen.