MENING: Mer eller mindre innvandring? Mer penger til utdanning? Og skal bestemor få lov til å bo på enerom når hun må på sykehjem? Det er viktige valg som stortingspolitikerne avgjør, og politikerne er det deg og meg som velger.

I Norge er vi eksperter på å syte, særlig når politikerne gjør vedtak som vi misliker. Men prisen for å dra “sytekortet” er faktisk at du bruker stemmeretten.

For 28 år siden stemte 78,5 prosent av alle stemmeberettigede mellom 18 og 21 år ved stortingsvalg. De siste årene har det sett mer dystert ut.

– Mange unge opplever at det ikke er viktig for dem å stemme, men det er ikke likegyldig for et samfunn hvem som styrer. Derfor er det viktig at også unge stemmer - fordi det har noe å si, sa daværende KrFU-leder Elisabeth Løland til NTB foran valget i 2013.

Store kampanjer ble satt i gang. NRK P3 promoterte valget tungt gjennom “Verdens rikeste land”, og Leo Ajkic oppfordret til bruk av stemmeretten gjennom nettserien “Leo tar valget”. Kanskje hjalp det?

I 2013 økte faktisk antall velgere mellom 18 og 21 år med ti prosentpoeng, til 66,5 prosent. Dessverre kan det tyde på at det hjelper lite at de yngste velgerne var flinke for fire år siden, for vi er - dessverre - farlig ustabile.

– Snarere er det slik at ungdom er blitt mer ustabile, skrev statsviter Anders Ravik Jupskås i en artikkel i forkant av lokalvalget i 2011, sitert av NTB to år senere.

Men kanskje er det ikke så rart?

Når man kikker på hvilke kandidater partiene på Sørlandet prioriterer høyt på sine valglister, så er gamlisfaktoren høy. Snittalderen da Stortinget ble åpnet etter valget i 2013, var på 46,4 år. 53 år unge Åse Michaelsen var den gang yngste stortingsrepresentant fra Vest-Agder.

Tar man utgangspunkt i omtrentlig fordeling av mandater fra stortingsvalget i 2013, så skal det store jordskjelv til for at en kandidat under 30 år havner på Agderbenken de neste årene. I Vest-Agder står 182 kandidater på partienes valglister, men bare 19 av dem er under 25 år. Manglene på identifikasjon er mye mulig en grunn til at så mange velgere rett og slett er del av partiet “Hjemmesitterne”.

Arbeiderpartiet og Høyre var størst i Vest-Agder for fire år siden, og fikk begge to representanter inn på tinget. I år er Kai Steffen Østensen (1994-modell) fjerdekandidat for Arbeiderpartiet, mens Høyre ikke har en eneste kandidat på lista født på 90-tallet. Yngstemann er Mathias Bernander (1989-modell), på tredjeplass.

Usikker på om du gidder å stå i kø på valgdagen? Forhåndsstem!

Ung.no har ved hjelp av elever fra Hornnes videregåande skule lagt topp 10-lista over gode grunner for å bruke stemmeretten. Her er fem av grunnene:

  • Å bruke stemmeretten er unges største mulighet til å påvirke samfunnet

  • Det er vi unge som er fremtiden. Vi skal bestemme hvordan fremtiden formes, for det er vi som skal leve i den

  • Unge må stemme for å kunne påvirke samfunnet i den retningen vi syns er best

  • Unge må stemme for å få mer fokus på saker som angår oss: bedre læringsmiljø på skolen, sikre gode tilbud og fritidsaktivitetar for ungdom, mer i stipend, bedre botilbud, minke arbeidsledigheten etc.

  • Vi kan forhindra at Norge kun styres av poltikere som pusher femti. - Vil vi virkelig ha gubber som sitter og bestemmer hvordan våre liv skal bli?

PS! Uansett hvilken kommune du kommer fra, så kan du forhåndsstemme fram til 8. september. I Kristiansand kan du forhåndsstemme på rådhuset alle hverdager, og tidvis også ved Vågsbygd bibliotek, rett ved McDonalds på Sørlandssenteret, på Universitetet i Agder og på Sørlandet sykehus. Du trenger legitimasjon, men ikke valgkort. Åpningstider finner du på kommunens nettsider.

Valgdagen er i år mandag 11. september. Da holder valglokalene i Kristiansand kommune åpent fra 09-21.

Har du andre spørsmål om hvordan du stemmer? Ung.no har en god guide med ofte spurte spørsmål.

Vegard Nekstad, redaktør for KRSby