– Tallene forteller oss at i vanskelige situasjoner så bruker nordmenn tiden sin veldig godt. De benytter sjansen til å søke utdanning. Det er veldig mange søkere, og for første gang får over nye 100.000 studenter tilbud om studieplass i Norge, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) til NTB.

– Kompetanse blir det viktigste drivstoffet for både offentlig og privat sektor i årene som kommer, understreker han.

12 prosent flere søkere

Av de 149.541 som søkte, er over 135.742 kvalifiserte for opptak til minst ett studium, viser tallene fra Samordna opptak.

Det betyr at det er 12 prosent flere kvalifiserte søkere i 2020 enn i 2019.

– For å møte den økte etterspørselen har vi satt av penger til 4.000 nye studieplasser bare i år, sier statsråden.

Poengmessig i ordinær kvote er alle de fem øverste plassene inntatt av medisinstudier ved Universitetet i Oslo (UiO), Universitetet i Bergen (UiB) og Universitetet i Tromsø (UiT). Aller høyest ligger UiO, der søkerne måtte ha 69 poeng for å komme inn.

Så følger honoursprogrammet i realfag ved Universitetet i Oslo (UiO), et studium som toppet lista i kvoten for førstegangsvitnemål.

Tøff konkurranse

På grunn av koronapandemien ble både skriftlig og muntlig eksamen i videregående skole avlyst. Hvorvidt dette har påvirket karaktersnittet og ført til at flere førstegangssøkere stiller med et høyere karaktersnitt, er vanskelig å si, ifølge Asheim.

– Det er vanskelig for det er så individuelt. Noen tror jeg dessverre har tapt på å ikke ha eksamen, mens andre sikkert har tjent på det, sier statsråden.

Ifølge Terje Mørland, avdelingsdirektør for utdanningstjenester i Unit, er det ikke noen klare indikasjoner på at videregåendeelevene som ikke har hatt eksamen stiller sterkere.

– Vi ser at økningen av 19-åringer som har kommet inn, ser ut til å være like stor på alle utdanningstyper, både de som har poenggrenser og de som ikke har det. Men det er noe vi får se nærmere på, sier Mørland til NTB.

Flere har ikke fått plass

Mørland påpeker at det er størst prosentvis økning i de aller yngste og de litt eldre studentene i årets opptak.

– Dette kan være en effekt av koronapandemien og usikre tider, sier han.

Totalt har åtte av ti kvalifiserte søkere fått tilbud om studieplass, og av disse har mer enn halvparten kommet inn på sitt førstevalg.

I år er det 27.743 kvalifiserte søkere som ikke har fått plass i hovedopptaket. Det er en økning fra i fjor, da tallet var 21.669. I 2018 gjaldt dette 26.657 søkere.

Helsefag populært

Både siviløkonomutdanningen, rettsvitenskap, sykepleie og medisin utmerker som de mest ettertraktede utdanningene. Medisin, nanoteknologi og honoursprogrammet i realfag er blant studiene med høyest poenggrense.

Av alle søkere med tilbud har flest, 16,5 prosent, fått tilbud innenfor helsefag.

– Koronakrisen kan nok forklare en del av økningen i antallet søkere generelt. Vi ser at mange har søkt seg til helsefagene. Jeg tror mange så hvor viktig helsevesenet vårt var da koronapandemien rammet. Vi ser også en vekst i eldre søkere som kanskje benytter sjansen til å ta et årsstudium, sier Asheim.

Han peker på at mange ser verdien av utdanning og bruker tiden utenfor arbeidslivet til å fylle på med kompetanse.