Velgerflukt til Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB), interne konflikter og samarbeidspartnere som ikke vil mer. Fremskrittspartiet risikerer en skikkelig valgsmell i storbyene, ikke minst i Bergen. I vestlandshovedstaden opplever nå Frp målinger midt på 3-tallet.

I øsende regnvær møtte Siv Jensen onsdag engasjert skoleungdom på Festplassen i Bergen. Men noen god forklaring på hvorfor byens velgere har flyktet i tusentall fra partiet, har ikke partilederen.

– Det er nok sammensatt. Jeg tror det er viktig å gå gjennom og analysere dette etter valget, for vi har sett denne trenden en stund, sier hun til NTB.

En sammenstilling i Aftenposten i sommer viste at Frp fra 1999 til 2015 ble halvert i de fire store byene.

«I grevens tid»

Frp-sjefen mener det nå er tatt grep for å lette på sakene som har vært en utfordring i storbyene, «ikke minst knyttet til bompenger».

– Hvorfor klarte ikke Frps lokallag i Bergen å fange opp dette bompengeopprøret før velgerne forsvant til FNB?

– Det må de nesten svare på selv. Men jeg er glad for at folk har sagt så tydelig ifra. Vi har stått ganske alene i denne kampen i alle de år. I det øyeblikket dette spredte seg og ble et mye sterkere folkelig engasjement, fikk det opp øynene til flere partier. Det var utslagsgivende for at vi faktisk klarte å få på plass en enighet.

– Men er det du som partileder eller lokallagene som har ansvaret for at dette har sviktet for Frp lokalt?

– Vi har et felles ansvar for dette. Det er det ingen tvil om. Det var nettopp derfor det var viktig for meg å få på plass den avtalen. Å få gjennomslag på en sak som betyr mye for oss, betyr også mye for velgerne.

– Kom bompengeavtalen for sent til å redde stumpene i Bergen?

– Den kom i hvert fall i grevens tid.

Bompengefloken internt i regjeringen ble løst først 23. august.

Elendige målinger

I Bergen fikk Frp 8,7 prosents oppslutning for fire år siden, men på den siste målingen Respons har gjort for Bergens Tidende, får Frp støtte fra bare 3,5 prosent.

Bompengepartiet får til sammenligning 15,6 prosents støtte på målingen, og partiet har i debatter vist til at bompengene har økt mange ganger i Bergen siden Frp inntok regjeringskontorene i 2013.

Også i Oslo sliter Frp. Partiet får riktignok støtte fra 6,1 prosent av de spurte på den siste lokale målingen, mot et valgresultat på 6,0 prosent i 2015. Men på den siste nasjonale målingen får partiet med seg bare 4,6 prosent av velgerne i Oslo, ifølge pollofpolls.

Problemsaker i kø

I hovedstaden har problemene stått i kø for Frp. Nylig har både Venstre og KrF vraket samarbeid med Frp, ifølge Dagbladet. 3. juni kunne samme avis fortelle at valgkamplederen og to andre i valgkamputvalget i Oslo Frp hadde trukket seg. Og Oslo Frp mistet sin leder da Mazyar Keshvari i fjor måtte trekke seg etter å ha levert udokumenterte reiseregninger.

Kilder som kjenner Frp fra innsiden, peker på at partiets problemer i storbyene er gjenkjennelige. Før årets valg har de imidlertid blitt forsterket av bompengeopprøret og interne konflikter.

Det underliggende problemet for Frp i byene er at partiet sliter med å tiltrekke seg kvinner og unge velgere. I årets valg kommer Frp dårligst ut når det gjelder kvinnerepresentasjon: Bare 17,6 prosent av Frps listetopper i kommunevalget er kvinner.