Den midlertidige grensekontrollen ble innført i kjølvannet av flyktningkrisen i 2015. Onsdag opplyser justisministeren at kontrollen forlenges fram til 11. november. Sist gang ble grensekontrollene forlenget med bare tre måneder.

– Vi forlenger med samme begrunnelse som før. Migrantsituasjonen tilsier at det er nødvendig å fortsette, sier Amundsen.

EU-kommisjonen ba i begynnelsen av mai Norge fase ut den midlertidige grensekontrollen på ferjekaier i løpet av et halvt år.

Norge er ett av i alt fem land i Schengen-området som har innført midlertidig grensekontroll i kjølvannet av flyktningkrisen. De fire andre er Danmark, Sverige, Tyskland og Østerrike.

– Dette blir den siste forlengelsen. Jeg gjentar: den siste forlengelsen, sa EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos 2. mai i år.

Norge vurderer selv

Justisministeren har merket seg dette og sier regjeringen fortløpende vurderer nødvendige tiltak.

– Vi får se i tiden fremover hva vi skal gjøre og se om det er andre bestemmelser det kan være aktuelt å benytte seg av om det er nødvendig, sier Per-Willy Amundsen.

Samtidig understreker han at dette er en vurdering Norge gjør selvstendig.

– Vi vil gjøre det vi mener er riktig for norske interesser, ut fra sikkerhetssituasjonen og ut fra migrasjonssituasjonen, sier Amundsen.

EU har gjentatte ganger påpekt at grensekontroll på interne Schengen-grenser kun må gjennomføres som «en siste utvei», og at kontrollen da må være målrettet og så begrenset som mulig.

Stikkprøver

Den norske kontrollen gjelder ferjer som ankommer fra Danmark, Sverige og Tyskland. Kontrollen utføres på stikkprøvebasis, og svært få nektes innreise.

Danmark sjekker ferjeankomster fra Tyskland, mens Sverige har kontroll på havner i sør og vest og på Øresundsbroen. Tyskland har kontroll langs landgrensa til Østerrike, mens Østerrike kontrollerer landgrensene mot både Ungarn og Slovenia.

Den offisielle berettigelsen for ordningen er at Hellas ikke har full kontroll på yttergrensene.