Tidligere verdensmester i kung fu, franske Fred Evrard, kastet glans over åpen treningshelg i Kristiansand Kampsport Senter.

Siste helgen i januar arrangerte Kristiansand Kampsport Senter nok en gang en treningshelg som var åpent for alle. Denne gangen fikk vi besøk av franskmannen Fred Evrard, som er bosatt i Singapore. Temaet denne helgen var kali, kosthold og helse. På videoen under ser du noe av det som Fred viste i løpet av helga:

Fred Evrard er 43 år, han kommer fra en familie der faren trente boksing og mora trente judo og boksing. Dette gjorde at han debuterte allerede i treårsalderen og har holdt på siden.

Erfaren mester

Fred har vært innom mye i løpet av de 40 årene han har studert kampsport. Som ung ble han verdensmester i kung fu, og tross sin unge alder har han etterhvert blitt en mester i flere kampsportgrener. På tidlig 2000-tallet reiste han og kona Lila verden rundt i fire år med sekk på ryggen og bodde, trente og studerte hos et titalls kjente og mindre kjente plasser. Dette er noe svært få jeg vet om har gjort, og kanskje noe du kun finner på gamle kampsportkassetter fra 80-tallet. Fred har hele tiden studert for den «indre» del av kampsporten, som handler om å kinesisk medisin, yoga, tai chi og hilot (massasje).

Det som gjør Fred sine seminarer så spesielle er at i tillegg til å lære den harde siden av kampsporten er det stor fokus på kosthold og helse. Kristiansand Kampsport Senter har i tillegg til kampsporten fokus på at våre medlemmer, både barn og voksne spiser ekte mat og begrenser snop og brus til helgene. Så seminaret var ment som en del av bevistgjøringen rundt det med kosthold og helse.

Vi hadde to flotte dager med tilsammen ni timer med trening/undervisning. Det var nær 50 personer som fikk trene med oss denne helgen, både lokale og en del som kom utenbys ifra. Den neste store leiren i kalisammenhengen blir holdt på Bali i begynnelsen av mars. Der stiller vi med åtte instruktører fra klubben.

Hva er egentlig kali?

Det enkleste er å si at kali er Filipinsk kampsport. Kali, slik begrepet blir brukt i dag, ha mange mulige opphav og det er vanskelig å tidfeste begrepets opprinnelse. En teori går ut på at begrepet skriver seg tilbake til legenden om Kali-skolen på Bothoan, på øya Panay. Denne skolen skal angivelig ha blitt etablert av «the ten datus», de ti høvdingene som på 1200 tallet skal ha flyktet hit fra Kalimantan (sted på nordsiden av Borneo ). Dette er en svært gammel legende, og mye tyder på at den ikke er stort mer enn det; kun en historie uten bevis. Men denne historien er svært viktig for mange filippinere, og noen kobler navnet Kali opp mot stedsnavnet Kalimantan, som en forkortelse.

Det sies at kali/escrima/arnis ( av spanske esgrima = fekting ) og Arnis ( av spanske armas eller arnes ) ble begge utviklet under og etter den spanske invasjonen i 1521. På denne tiden ble det selvfølgelig forbudt å bære/eie bladvåpen for filippinere, så de lærte seg å bruke stokk i stedet. (Stokkene var laget av rattan – en spesiell filippinsk bambus – og er ca. 70 centimeter lange.) På denne måten utviklet det seg nye teknikker som spesialiserte seg på bruken av dette våpenet, og de spesielle egenskapene som stokken har. Senere har dette utviklet seg til en konkurranseform, og det er spesielt i denne sammenhengen at mange bruker betegnelsen kali/escrima eller arnis. Historiene sier at de som kunne arten hadde korte innføringer for mennene i landsbyen. Dette for å kunne forsvare seg mot angrep utenfra. Det var ofte ikke mulig å trene over en lang periode, så prinsippene måtte være lettfattelige og effektive.

Flest i landet

I Norge er kali en relativ «ny» kampsport, Såzen Larsen Kusano, fra Kristiansand var en av de første i Norge som drev med kali/arnis på 80 tallet. Etter dette ble kali litt «glemt» helt til vi undertegnede brakte det på banen igjen i 1998. Kristiansand Kampsport Senter, er forøvrig den plassen i Norge som har flest kaliutøvere med over 200 personer fra 4- 60 år.