I dag er det bare straffbart å planlegge terroraksjoner sammen med andre — å inngå et såkalt terrorforbund.

I et omfattende høringsnotat sendt torsdag, foreslår regjeringen en kraftig skjerping av terrorlovene. Blant annet innebærer forslaget at det skal bli straffbart på egen hånd å planlegge terror, og også straffbart å få terrortrening.

I dag er loven slik at planlegging kun kan straffes hvis den gjennomføres av flere. Det er heller ikke forbudt for nordmenn å få terrortrening.

Flere av forslagene om lovendringer er i stor grad inspirert av terrorlovene i USA og Storbritannia, og ifølge justisminister Grete Faremo vil det å gjøre det straffbart for enkeltpersoner å planlegge terrorhandlinger være noe ganske nytt i norsk rettstradisjon. Det er derfor viktig å få en åpen debatt om temaet, mener hun.

Ensomme ulver

— Det er flere land som har slike bestemmelser også i Europa, og vi har sett grusomme eksempler på at «ensomme ulver» har vært i stand til å gjøre stor skade. Terrorhandlingene i Norge i fjor gjør at jeg synes det er viktig og riktig å ta debatten, men vi må ta den grundig, for vi snakker her om å finne en riktig balanse mellom kampen mot terror og personvern, sier Faremo til NTB.

Terrorplanleggingen bør være straffbar når den ikke lenger bare er i startfasen, mener Faremo. I tillegg ønsker regjeringen at det skal bli straffbart å komme med oppfordringer til terror offentlig.

— Det dreier seg om forberedelseshandlinger som ligger tettere opp mot gjennomføring. Men man kan ikke utelukke at en oppfordring er så konkret at den også er straffbar, sier Faremo.

Utlandet

Forslaget fra regjeringen innebærer også at det skal bli straffbart å være til stede der det drives terrortrening. I tillegg foreslår regjeringen å gjøre det forbudt å besitte eller anskaffe gjenstander, informasjon og våpendeler med tanke på fremtidige terrorhandlinger, og at det skal bli forbudt å være medlem eller delta i en terrororganisasjon.

Regjeringen foreslår også at straffebestemmelsene skal gjelde for handlinger begått i utlandet, og at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i større grad skal få tillatelse til bruk av tvangsmidler slik som romavlytting og å skjule identiteten til polititjenestemenn som vitner i retten.

Forslagene er basert på innspill Justisdepartementet fikk fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i november. PST informerte da departementet om at det var behov for endring av nåværende regelverk for at samfunnet i større grad skal være beskyttet mot terrorangrep, særlig mot angrep av terrorister som handler alene.

Gjenstander

Gummihansker, finlandshetter og kommunikasjonsutstyr som kan tenkes brukt til terror, var blant gjenstandene PST foreslo at det bør bli straffbart å være i besittelse av. Men ifølge Faremo er det særlig besittelse av sprengstoff som bør bli forbudt.

— Jeg synes sprengstoff er kjernen i det som bør vurderes, men det kan på nåværende tidspunkt ikke utelukkes at også summen av gjenstander kan gi et bilde, sier Faremo.

Blant andre forslag i høringsnotatet er at den såkalte mafiaparagrafen endres slik at den også kan ramme grupper av kriminelle som ikke nødvendigvis er tett organisert sammen, men som samarbeider om grov kriminalitet.

Svarfristen til høringsnotatet er 1. november, og ifølge Faremo er målet at ny terrorlovgivning skal være på plass i løpet av neste år. (©NTB)