HERR OG FRU PERÓN: Lasse Lindtner spiller Juan Perón. Ann Christin Elverum har rollen som presidentens førstedame. Foto: Reidar Kollstad
SCENEMODELL: Slik blir scenen seende ut under Kildens store satsing denne våren. Foto: Reidar Kollstad
OPPSTART: Mandag var det første gang hele ensemblet i "Evita" var samlet. 19. april er det premiere. Foto: Reidar Kollstad
FEIRING: Den argentinske presidenten Juan Perón og hans kone Eva Perón vinker til folket fra balkongen på Casa Rosada Government House i Buenos Aires 17. oktober 1950. Foto: Scanpix

KRISTIANSAND: — Det er en stor rolle. Hun er stort sett på scenen hele tiden. Er hun ikke på scenen, så har hun et hurtigskift bak scenen. Så det er en del forberedelser, sier Ann Christin Elverum til Fædrelandsvennen.

Allerede da Kilden åpnet 6. januar 2012 sto "Evita" på programmet for 2013. Med Maria Haukaas Mittet i rollen som Eva Perón, og ektemann Hans Marius Hoff Mittet i rollen som Che Guevara.

- Kjempestolt

Men midt i desember i fjor ble det kjent at artistparet ventet sitt første barn denne våren, og Haukaas Mittet måtte trekke seg fra rollen. Inn kom Ann Christin Elverum.

INTERNASJONAL: Ann Christin Elverum var på Europa-turné med "Elisabeth" store deler av fjoråret. Hun kommer til "Evita" rett fra rollen som Fantine i "Les Miserables" på Hålogaland Teater. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg er kjempestolt. Nå har jeg jobbet så mange år i utlandet, og kom tilfeldig hjem for å jobbe på Hålogaland Teater. Og ved å jobbe der, åpnet disse dørene seg for meg. Det er litt av en rolle å få lov til å spille, sier Elverum. - Hvor godt kjenner du Evita fra tidligere?

— Ingenting. Jeg har ingen anelse. Og det er det som er så gøy, for jeg begynner med komplett blanke ark og har egentlig ingen formeninger, sier 38-åringen.

En internasjonal artist

— Ann Christin er en av Skandinavias beste. Hun er en eksportvare, og har jobbet mye i Europa. Nå kommer hun direkte fra rollen som Fantine i "Les Miserables" på Hålogaland Teater. Hun er en eminent sanger, bra skuespiller og habil danser, og innehar den stjernekvaliteten som Evita må ha. Vi er stolte og glade for at vi har funnet Evita, sier teatersjef Ingrid Forthun.

Sammen med de to mannlige hovedrolleinnehaverne, Lasse Lindtner (Juan Perón) og Hans Marius Mittet (Che Guevara), var Elverum i Kristiansand i hele forrige uke for å starte forberedelsene til vårens store satsing på Kilden. Mandag møtte de resten av ensemblet for første gang. Om snaue to måneder er det premiere i Teater— og operasalen i Kilden.- Spør du meg i dag, er all teksten det mest utfordrende. Men det lærer man uansett etter hvert. Skal jeg være flink, så sier jeg det er det å få rollen slik at publikum forstår henne, og forstår reisen, og at man formidler historien til publikum, sier Elverum.

HILSER: Eva Perón var populær blant folket, og vinker her til sine tilhengere. Bildet er tatt i Buenos Aires 17. oktober 1951 Foto: Scanpix

— Musikken er ganske vanskelig, men for meg er nok skuespillerbiten mest ufordrende, sier Hoff Mittet.

Må ha stand-in

Han spiller rollen som Che Guevara, som egentlig var ung student da Eva Perón døde, men som i musikalen er skrevet inn som en betrakter og kritisk kommentator til Peróns liv og virke.

Og med en høygravid kone hjemme, er det duket for en stand-in når vannet går og Hoff Mittet sitter på første fly hjemover.

— Vi har ikke gått ut med terminen, men det er overhengende fare for at det skjer under spilleperioden. Så da blir det nok en stand-in noen dager, sier den vordende faren.

"Evita" settes opp 42 ganger fra 19. april til 15. juni, og i Kilden håper man på en suksess lik den "West Side Story" hadde i fjor.

— Ja, jeg har tro på det. Dette er en historie som har alt. Drama, pasjon, humor, makt, kjærlighet, sorg. Det er en av klassikerne, og det er rett og slett veldig fin musikk, sier Forthun.

Regissør med førstehåndskunnskap

Fra 1978 til 1982 danset Lisa Kent i "Evita" på Londons West End, der hun blant annet spilte Peróns elskerinne. Nå er hun hentet inn som regissør til Kilden.

— Det blir veldig spennende, og jeg er fornøyd med å bli en del av Kildens store satsing, sier Kent.

— Lisa Kent er blant Europas ledende musikalregissører, skryter teatersjef Ingrid Forthun.

SCENEMODELL: Slik blir scenen seende ut under Kildens store satsing denne våren. Foto: Reidar Kollstad

Andrew Lloyd Webbers musikk vil være den samme i oppsetningen på Kilden, og Tim Rices manus blir oversatt på beste mulige måte. Men foruten det ønsker den britiske regissøren å sette sitt eget preg på forestillingen.— Det blir en helt ny forestilling. Musikken og teksten blir den sammen, men scenograf Ingeborg Kvarme har utarbeidet helt nye kostymer. Og det er en stor utfordring når historien spenner over 30-, 40- og 50-tallet, sier Kent.

— Vi ønsker å være ærlige overfor hennes liv, som er en fantastisk og sann historie. Vi vil formidle hennes historie, hennes styrke, den politiske vinkelen og den motstanden hun møtte. Vi vil formidle dramaet, forteller Kent, som kun har jobbet med Lasse Lindtner av skuespillerne tidligere.

— Det er krevende roller for sangere og skuespillere, men vi har fått tak i dyktige folk, avslutter hun.