OSLO: Kreftregisteret går nå kraftig ut med sin bekymring over at salget av snus fortsatte å stige i 2012, ifølge Aftenposten.

De trekker frem at snus under graviditet kan føre til dødfødsel, lav fødselsvekt og pustestans.

Færre røyker, flere kjøper snus

— Dette bekymrer oss fordi snus er et dårlig alternativ til å kutte røyken helt. Tobakk, uansett form, øker risikoen for kreft, sier overlege Tom K. Grimsrud ved Kreftregisteret på registerets hjemmeside.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at stadig færre røyker. Bare 16 prosent av den voksne befolkningen røykte daglig i 2012, og andelen i den unge befolkningen var bare 7 prosent. Samtidig viser tall fra SIRUS at salget av snus i Norge fortsatte å øke i 2012. ## Alvorlige følger for barn

— Det er meget positivt at stadig flere stumper røyken. Det er imidlertid grunn til å rope et varsku om at snus har mange av de samme skadevirkningene som røyking. Snus inneholder kreftfremkallende stoffer, og øker risikoen for flere alvorlige kreftformer, sier han.

— Det er også holdepunkter for at snus i graviditeten kan føre til dødfødsel, lav fødselsvekt, og pustestans etter fødselen, slik vi ser ved røyking. Vi vet at kjemisk påvirkning i svangerskapet kan gi alvorlige følger for barna på lang sikt, også i voksen alder, sier overlegen.

Snus årsak til alvorlige kreftformer

Han viser til en ekspertgruppe ved WHOs kreftforskningssenter (IARC) som i 2009 gikk igjennom alle publiserte vitenskapelige studier om snus og kreft.

Gruppen fant tilstrekkelige holdepunkter til å fastslå at snus øker risikoen for kreft hos mennesker, både i munnhulen, bukspyttkjertelen og spiserøret. Spiserørskreft var da ny på listen over kreftformer med klart økt risiko. Kreftfaren gjelder også de typene snus som brukes i Nord-Europa.

— Disse kreftformene er alvorlige sykdommer som gir lav overlevelse for dem som rammes. Det er en utbredt misforståelse at konklusjonene fra WHO er tilbakevist i senere studier. Vi fraråder derfor alle å bruke snus, spesielt unge kvinner. De siste tallene fra SIRUS er urovekkende, sier Grimsrud på hjemmesiden.