GRIMSTAD: — Når vi skal analysere det dårlige valget i fjor høst, er det ikke til å komme utenom at Utøya har mye av skylda. Mens alle andre parti måtte innstille valgkampen i tre uker, utnyttet Arbeiderpartiet situasjonen helt rått. De var kyniske og vant valget sammen med Høyre, sa Odd Gunnar Tveit fra Birkenes.

Uttalelsen falt da Aust-Agder Frp var samlet til årsmøte på Strand Hotel i Fevik. I salen satt blant andre partileder Siv Jensen, som rett etter terrorhandlingene 22. juli i fjor var tydelig på at den politiske debatten i etterkant av Utøya burde modereres.

— Jeg er ikke enig i uttalelsene fra Tveit, men det er lov å ytre andre meninger. Det er først og fremst mennesker, ikke politiske partier, som ble rammet av tragedien på Utøya. Det plikter vi å rydde opp i, sier Jensen.

- Vårt politiske budskap forsvant

Tveit, som er fra Birkenes, er medlem i Frps fylkesstyre og er også valgt inn i fylkestinget i Aust-Agder. Konfrontert med sine egne uttalelser fra talerstolen sier han dette:

— Det var kanskje litt dumt å si at Ap utnyttet situasjonen rått, men jeg står for det jeg sa i innlegget mitt. Det er ikke sikkert min versjon er riktig.

— På hvilken måte mener du Ap utnyttet Utøya?

— Utøya var en tragedie for Ap. Partiet var i alle mediene. Stoltenberg fremsto som veldig troverdig. Det var med på å løfte Ap i valgkampen, mens vi ikke fikk fram vårt budskap, sier Tveit.

— Hvordan mener du partiet skulle fremstått?

— Det er vanskelig å si hvordan de skulle gjort det annerledes, men faktum er at vårt politiske budskap forsvant etter den ulykka, sier Tveit.

Ap: - Må få si det han mener

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, ønsker ikke å karakterisere uttalelsene som falt på Aust-Agder Frps årsmøte.

— Det første jeg tenker er at det er ytringsfrihet her i landet. Han må jo få si det han mener, sier Johansen.

I tiden etter 22. juli hadde Johansen en tett dialog med de øvrige partisekretærene.

— Vi ble enige om når valgkampen skulle starte og diskuterte hva slags tone den skulle foregå i. Vi fikk mye støtte i en særdeles vanskelig tid. Ikke minst fra Frp. Jeg tar med meg de flotte opplevelsene fra den tiden. Jeg har ikke lyst til å uttrykke noe annet enn det, sier Johansen.

Beklaget Sandberg-uttalelser

I november i fjor beklaget Frps nestleder Per Sandberg på det sterkeste, etter at han fra Stortingets talerstol uttalte at Ap hadde spilt en «offerrolle» etter 22. juli. Partileder Siv Jensen beklaget også uttalelsene, men kritiserte samtidig Arbeiderpartiet for å mene at Frp har et medansvar for terrorhandlingene.

— Det ble trukket en sammenheng mellom handlingene 22. juli, norsk asyl- og innvandringspolitikk og Fremskrittspartiet. Det er ikke en kobling Fremskrittspartiet kan leve med, sa Frp-lederen.

Aps Helga Pedersen avviste at partiet mener Frp har et medansvar.

– Vi har aldri holdt Frp medansvarlig for handlingene 22. juli. Samtidig vil jeg kvittere ut Siv Jensen sin beklagelse. Den aksepterer jeg på vegne av Arbeiderpartiet, sa Pedersen den gangen.

Tveit: - Det var for drøyt

Ved 19-tiden lørdag beklaget også Odd Gunnar Tveit sine uttalelser. Han ringte da til Fædrelandsvennens redaksjon å kommentere sitt eget innlegg under årsmøtet.

— Hvorfor ringer du?

- Jeg er redd at det skal misforstås det jeg sa. At det skal utarte seg.

— Hva er det som kan misforstås?

- Det var for drøyt det jeg sa. Det er derfor jeg ringer for å beklage. At Ap utnyttet situasjonen er vel for drøyt. De kunne nok ikke gjort noe annet enn det de gjorde.

— Hvorfor uttrykte du deg som du gjorde fra talerstolen?

— Jeg ville bare forklare hva jeg mente var noe av årsaken til det dårlige valget, sier Tveit.