KRISTIANSAND: — Jeg er overhodet ikke i tvil. Møtet ble avlyttet, sier Grimstad-lege Gunnar Johannessen til Dagens Næringsliv.

Johannessen er nestleder i den psykiatriske gruppen i Den rettsmedisinske kommisjon. 20. desember i fjor var han en av ni psykiatere som gikk gjennom rapporten fra de sakkyndige psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby, som har konkludert med at Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig.Nestlederen bekrefter overfor fvn.no at han er sikker på at møtet ble avlyttet.

— Hvorfor er du så sikker?

— Det ble ikke skrevet noe referat fra møtet. Det finnes ikke noe skriftlig. Vi var ni stykker som var til stede og samtlige har løst NRK fra kildevernet, sier Johannessen til fvn.no.

- Pressen har røket strikken

Etter det fem timer lange møtet på Radisson Blu-hotellet på Gardermoen skrev leder Karl Henrik Melle på vegne av kommisjonen at den ikke hadde vesentlige bemerkninger til rapporten. Dagen etter meldte NRK om full splid i kommisjonen og la også fram direkte sitater.Johannessen mener sakene tydelig viser at møtet ble avlyttet eller overhørt.

— Detaljene som kommer frem er tatt ut av en sammenheng, noe som betyr at dette er overhørt av en person som ikke skjønte hva som ble sagt. Det finnes ikke belegg for å si at det var uenighet. En eventuell dissens skal fremkomme i konklusjonen. Det gjorde det som kjent ikke, sier Johannessen.

- Dette er jo ganske alvorlige beskyldinger. Kommer dere til å gå videre med saken?

- Nei. Dette får pressen ta tak i selv. Men her har pressen ikke bare tøyd strikken. Den er røket, ved å begå regelrette ulovligheter. NRK har avlyttet et ombud, uten at det har vært behov for det.

Karriere-ødeleggende

Leder av psykiatrisk gruppe, Karl Henrik Melle, sier til DN i dag at en lekkasje ha medført at karrieren til den som lekket opplysningen ble lagt i grus.

— Det er helt riktig. Det ville medført at personen mistet enhver mulighet til å være med i den rettsmedisinske kommisjon. Man evner da ikke å overholde taushetsplikten, og det vil jeg si er ganske alvorlig for helsepersonell, sier Johannessen.

Professor Tarjei Rygnestad som er lederen for Den rettsmedisinske kommisjon, var observatør under møtet. Han kan ikke forstå hvordan ting som kun var sagt muntlig, kom ut. Karl Henrik Melle mener en form for avlytting må ha funnet sted.

— Da NRK tok kontakt dagen etter møtet, trodde jeg først NRK var på en ren fisketur. Men da jeg leste de såkalte sitatene fra møtet på NRKs nettside, skjønte jeg at noen antakelig hadde overhørt eller avlyttet oss. Dette er ikke noe jeg har bevis for, men det fremstår som det eneste logiske alternativet for meg, sier han.

Avviser avlytting

Programdirektør Per-Arne Kalbakk i NRK avviser bestemt påstanden fra samtlige medlemmer i kommisjonen om avlytting.

– NRK har ikke gjort noe opptak fra det omtalte møtet, og våre saker baserer seg heller ikke på noe slikt opptak. Avsløringene er basert på normalt, journalistisk kildearbeid, som gjorde at vi fikk tilgang til informasjon om hva som ble sagt i kommisjonens møte, sier han til DN.