KRISTIANSAND: Etter at Høyesterett i slutten av mars nektet Kristiansen mulighet for å få overprøvd bevisene i Baneheiasaken, er det lagmannsrettens tur til å vurdere om Gjenopptakelseskommisjonen brukte gal lovanvendelse, behandlet saken feil etter utøvet myndighetsmisbruk.

Viggo Kristiansen.

Gjenopptakelseskommisjonen har tre ganger behandlet Kristiansens sak. Hver gang har kommisjonen avslått fornyet prøving av saken.

Avvist av tingretten

Avgjørelsen til Gjenopptakelseskommisjonen ble brakt inn for Oslo tingrett til avgjørelse. Der ble Kristiansens krav avvist. I mellomtiden har Høyesterett trukket opp grensene for hva som kan etterprøves i domstolene av avgjørelsene fra Gjenoptakelseskommisjonen.

Høyesterett, for anledningen som storkammer med 11 dommere, har satt klare avgrensninger. Den klareste avgrensningen er at bevisene ikke kan etterprøves.

— Vi har brakt saken videre til lagmannsretten fordi vi ønsket at retten skal ta standpunkt til om kommisjonen brukte feil lovanvendelse, behandlet saken feil og utøvet myndighetsmisbruk, sier Kristiansens prosessfullmektig, advokat Sigurd Klomsæt til Fædrelandsvennen. Han skal føre saken i lagmannsretten sammen med advokat Arvid Sjødin.

Manglende undersøkelser

De vesentligste innvendingene fra Viggo Kristiansen og hans advokater er at det ved behandlingen i kommisjonen ikke ble gjort alle de undersøkelser som var nødvendig og heller ikke innhentet relevante bevis. Myndighetsmisbruket er at det er feil i dna-analysene, bevis er ødelagt, manglende avhør av Kristiansen og Jan Helge Andersen samt at gjerningsmannsprofilen ble utelatt fra dokumentene.

Lagmannsrettens behandling av saken er foreløpig ikke berammet.