I dag starter de tre borgerlige partiene og KrF de første sonderingene som kan lede til at de fire partiene setter seg ved forhandlingsbordet for å meisle ut en regjeringserklæring.

Senest innen 14. oktober, da den rødgrønne regjeringen legger frem sitt forslag til statsbudsjett for neste år, må det foreligge en avklaring. Da må det være klart hvilke partier som eventuelt skal utgjøre den nye regjeringen.

Mye av det partiene er rykende uenige om vil de trolig finne kompromisser på. Det vil være saker som ikke er veldig viktige for alle partier, og som derfor vil finne sin løsning – hvis det er politisk vilje til det. Dette kan gjelde for eksempel skatt, private skoler, veibygging, sykehus, karakterer i grunnskolen, familiepolitikk og pappaperm.

I enkelte saker er imidlertid avstanden så stor mellom enkelte av partiene at det kan bli umulig å få stablet en firepartiregjering på beinene. Den enorme avstanden i disse "hjertesakene" kan eventuelt også brukes som forklaring/begrunnelse for å bryte forhandlingene – hvis man trenger en sak "å bryte på".

Uenigheten går på kryss og tvers, og finnes i alle fasonger. I flest saker er det "Frp mot røkla", altså at Høyre, KrF og Venstre står ganske samlet mot Frps standpunkt, for eksempel når det gjelder oljepengebruk og bompenger. Men også KrF står i flere saker alene mot resten, for eksempel når det gjelder alkohol og delvis gen— og bioteknologi.

Her sakene som kan velte et regjeringssamarbeid:

Oljepenger

Størst avstand: Frp mot Høyre, Venstre og KrF

Før en ny regjering er klar, må partiene bli enige om hvor mye oljepenger den har til rådighet. Frp står beinhardt på at det kan brukes mer enn handlingsregelen tilsier. Frp vil skille ut drift og forbruk og vil bruke ekstra oljepenger til investeringer i vei og bane .

Høyre, KrF og Venstre uenige.

Lofoten

Størst avstand: Venstre og KrF mot Høyre og Frp

Venstre vil ikke akseptere noe mindre enn en utsettelse av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja for å sitte i en ny regjering. Partiet vil også ha problemer med å være støtteparti for en Høyre-Frp-regjering som vil starte boring i dette sårbare området. Det samme gjelder langt på vei KrF.

Høyre og Frp på helt motsatt side.

Bompenger

Størst avstand: Frp mot Høyre, Venstre og KrF

Frps bompengemotstand er en av partiets viktigste saker, men hverken Høyre, Venstre eller KrF er villig til å snu opp ned på finansieringen av veibyggingen.

Asylpolitikk

Størst avstand: KrF og Venstre mot Høyre og Frp

Vil bli en av de vanskeligste sakene. KrF og Venstre vil styrke asylrettighetene og vil at menneskelige hensyn og «barnas beste» skal vektlegges sterkere, mens Frp vil ha kraftige innstramninger, med blant annet lukkede mottak.

Alkohol

Størst avstand: KrF mot Høyre, KrF og Venstre

Kanskje den saken med størst avstand mellom KrF og Frp. KrF kan ikke akseptere en utvidelse av skjenketider eller åpningstider for salg av alkohol. Både Høyre og Venstre åpner for utvidede salgstider for alkohol. Frp går enda lenger og vil legge ned Vinmonopolet.

Bioteknologi

Størst avstand: KrF mot Høyre, Frp og Venstre

En kjernesak for KrF med en restriktiv politikk når det gjelder tidlig ultralyd og eggdonasjon. KrF og Venstre sier absolutt nei til tidlig ultralyd og surrogati. Frp er uenige og vil ha både eggdonasjon og sæddonasjon. Også Venstre vil tillate eggdonasjon. Høyre er imot eggdonasjon, men er for dagens ordning med sæddonasjon.

Bistand

Størst avstand: KrF mot Høyre, Frp og Venstre

Frp vil kutte kraftig i norsk bistand, men står helt alene på dette standpunktet. På helt motsatt side i norsk politikk står KrF, som vil øke bistanden. En hjertesak for KrF.