I tråd med anbefalingen fra 22. juli-kommisjonen vil regjeringen innføre et gradert samband for krisekommunikasjon mellom departementene og for fylkesmennene.

— Regjeringen vil bevilge 12 millioner kroner til slikt samband i 2013, sier justisminister Grete Faremo (Ap) til NTB.

Faremo innleder på den årlige sikkerhetskonferansen som Nasjonal sikkerhetsmyndighet arrangerer tirsdag. Der legger hun fram noen av tiltakene fra regjeringens første helhetlige plan for en bedre terrorberedskap i Norge. Planen legges fram av Faremo og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) onsdag.

Stortingsmeldingen «Terrorberedskap» er regjeringens oppfølging av Gjørv-kommisjonens rapport fra i fjor sommer. I rapporten kom kommisjonen med 31 konkrete anbefalinger for å møte svakhetene som ble avdekket under 22-juli-angrepene. Én av anbefalingene var at det må innføres gradert samband og rutiner for rask informasjonsflyt til, fra og mellom departementene og deres underliggende organer, også under kriser.

— Dette er en helt konkret anbefaling som er en av mange vi nå svarer på. Jeg er svært opptatt av hvordan vi håndterer vår lederrolle ved sivile kriser. Muligheten til å kommunisere viktig gradert informasjon er helt nødvendig. Da må vi ha nye løsninger for dette, sier Faremo. (©NTB)