SØGNE: 23 år gamle Robert Liland og hans advokat gikk til sak mot Søgne kommune og krevde 900.000 kroner av kommunen for mobbingen Liland ble påført da han var elev på Tinntjønn Ungdomsskole. Mobbingen skal ha funnet sted i perioden 2003 til 2005. Torsdag falt dommen. Søgne kommune må betale rett i overkant av 650.000 kroner i erstatning til Liland.

— Jeg har omtrent ikke ord for mye dette betyr for meg. Jeg er så ufattelig glad og lettet. Jeg har båret på så mye dritt i så mange år, jeg har slitt med skyldfølelse og skam. Endelig har noen trodd på meg, sier Robert Liland.

Ansiktet hans lyser opp i et eneste stort smil der han sitter hjemme i foreldrenes stue i Søgne. Det er to uker siden rettssaken startet i Kristiansand tingrett.— Jeg tror det er første gang på veldig lenge at jeg kjenner glede. Jeg har gått rundt i to uker og ikke visst noen ting. Jeg har ikke våget å håpe på noe, jeg har vært livredd for å få falske forhåpninger, og dette har vært en så vanskelig sak. Jeg trodde nesten ikke det var sant da meldingen fra advokaten kom. "Ring meg. Vi vant"!, forteller Robert.

Nervøs for utfallet

Han sender lillebroren ut for å kjøpe noe mat. Robert har knapt spist noe siden han stod opp.

— Jeg har vært altfor nervøs. Det har vært helt forferdelig å gå rundt og ikke vite noe.

Dommen fra Kristiansand Tingrett var klar: Søgne kommune dømmes til å betale til Robert Liland kr. 656.976,- i erstatning fastsatt for mèn og inntektstap. Kommunen frifinnes for krav om erstatning for fremtidige utgifter, men dømmes imidlertid til å betale til Robert Liland for hans sakskostnader med kr. 190.075,-, samtidig som kommunen må betale utgifter til den rettsoppnevnte sakkyndige med kr. 53.911,-.

— Skylden er endelig plassert der den hører hjemme og rettferdigheten har seiret. Det er en ubeskrivelig god følelse. Jeg håper bare ikke de anker saken, så vi kan legge alt dette bak oss, sier faren, Per Svein Liland.

Sammen med kona Ann-Kristin har han stått ved sønnens side gjennom hele rettssaken.

— Jeg håper dette baner vei for andre mobbeofre som føler de ikke blir hørt eller trodd. Hadde det ikke vært for den saken hvor han fra Kristiansand vant fram i Høyesterett i fjor, så ville ikke vi gitt oss i kast med denne rettssaken. All ære til han for at han turte å bane vei og gå på alene, sier moren Ann-Kristin.

Gratulasjonsmeldinger

Robert nikker, mens han svarer på gratulasjonsmeldinger fra venner og bekjente på telefonen. Han har fått uttalige tilbakemeldinger fra personer som sier de har vært, eller er, i lignende situasjon som ham mens rettssaken har pågått.

— Det betyr utrolig mye for meg hvis jeg kan være et fyrtårn for andre som har det vanskelig. Jeg har helt bevisst valgt å være helt åpen med min historie, og jeg håper virkelig at denne saken kan gjøre det enklere for andre å stå fram med sin historie, sier han.

Tekstmeldingene fortsetter å strømme inn. Han leser opp en av dem.

— "Gratulerer mann! Dødsfett, du må feire med måte".

Han smiler bredt.

— Jeg klarer fortsatt ikke helt fatte at vi vant denne saken. Det er som å få en helt ny start på livet. Jeg føler bare alt dette kjipe kan legges bak meg nå, slik at jeg kan se framover igjen. Det har jeg ikke gjort på veldig mange år, sier han.