KRISTIANSAND: — Private aktører skal ikke få lov til å overvåke vanlige folk, sier Lasse Gregersen (18), nestleder i Vest-Agder Piratparti - en lokal gren av det nyetablerte, nasjonale Piratpartiet, som stiller lister i alle fylker til Stortingsvalget 2013. I følge deres nettsider jobber partiet blant annet med individuelle rettigheter og demokratiske spilleregler som er tilpasset informasjonsalderen

Nye regler fra nå

31. mai i år vedtok Stortinget den nye åndsverkloven, på folkemunne kalt piratloven, med endringer som retter seg direkte mot brudd på opphavsretten i digitale kanaler, såkalt ulovlig fildeling. Mandag denne uka trådte den nye loven i kraft. Frem til den kom på banen har det vært mulig for rettighetshavere å overvåke internett for å følge med på hvem som piratkopierer, men de har vært nødt til å skaffe seg en konsesjon. Med den nye loven gjelder det imidlertid andre regler, og det eneste som nå trengs er å sende en melding til Datatilsynet om at man har tenkt å drive overvåkning. I tillegg åpner loven for at eierne av rettigheter kan gå til domstolene for å få vite hvem som står bak IP-adressene. Domstolene kan nå også pålegge internettilbydere å sperre tilgangen til nettsteder hvor opphavsretten krenkes.

- Galt å overvåke folk

— Det som skjer nå er at man overfører politiarbeid til private aktører, og gir de lov til å overvåke fildelingsnettverk og internettrafikk. Dette kan de kan bruke i en eventuell rettsak og det syns jeg er galt, sier Gregersen.

Han argumenterer med at den nye loven vil ha svært lav effekt, og at den utelukkende er blitt innført fordi opphavsrettseierne skal tjene penger.

— Jeg skjønner at man må ha lov til å ønske å beskytte sitt åndsverk, men jeg syns likevel ikke at de skal få lov til å endre spillereglene i samfunnet, kun for at de skal få tjene penger. Det er deres plikt å tjene penger innenfor de rammene som samfunnet gir, i stedet for å endre det til deres eget beste, sier nestlederen.

STØTTER DEN NYE LOVEN: Daniel Nordgård (37) leder for tiden Regjeringens utvalg for digitale utfordringer i musikkbransjen. Han mener at den nye loven vil ha en klar effekt. Foto: Lars Hoen

Uenig med Piratpartiet

Daniel Nordgård (37) leder for tiden Regjeringens utvalg for digitale utfordringer i musikkbransjen og har selv vært aktiv innen musikkmiljøet. Han er enig i at man må følge samfunnets spilleregler, men at Piratpartiet har misforstått hva reglene er.

— Det er helt riktig at man må følge reglene, men regelen er opphavsretten. Samfunnet har bestemt at man skal få bestemme over sitt eget verk, sier Nordgård.

— Hva syntes du om den nye åndsverksloven?

— Dette virker som et bra tiltak, som sammen med andre viktige tiltak, kan påvirke piratkopieringen og gjøre at opphavsretten forsterkes. For musikk sin del er det blant annet streaming (Spotify, Wimp osv.) som har bidratt mest til nedgangen.

— Tror du den nye loven vil ha noen effekt?

— Dette vil nok ha en praktisk effekt, men også en klar symbolsk effekt. Jeg tror at for dem som sitter med rettigheter, så er dette en viktig pekepinn på at regjeringa og det offentlige tar bekymringen på alvor, avslutter han.