— Jeg håper at vi kan komme oss videre. For å finne den nødvendige avtalen for å få en løsning på denne konflikten, sa Santos i en TV-sendt tale tirsdag.

Han var raskt ute med å slå fast at våpenhvilen skal videreføres etter at folket vendte tommelen ned for fredsavtalen i en folkeavstemning søndag, men har nå formelt utvidet den til 31. oktober.

Samtidig kjemper Santos en iherdig kamp for å redde fredsprosessen. Onsdag møter han rivalen og forgjengeren Alvaro Uribe for å diskutere veien videre. Møtet kommer etter at velgerne vraket fredsavtalen, som Uribe hadde kritisert for å være for mild mot den venstreorienterte geriljabevegelsen. Utfallet av folkeavstemningen regnes for en stor seier for Uribe, men har samtidig ført fredsprosessen til randen av kollaps. De politiske motstanderne møtes i presidentpalasset klokka 11.30 onsdag, bekrefter presidentens kontor.

De to mennene har en komplisert historie. Santos var forsvarsminister i Uribes regjering i perioden 2006 til 2009 og ledet en omfattende offensiv mot FARC-geriljaen. Men etter at Santos tok over som president etter Uribe i 2010, valgte han en ny strategi og opprettet fredsdialog med den svekkede geriljabevegelsen. Uribe ble svært forarget over beslutningen og kalte Santos en forræder. Siden har ekspresidenten vært en lederskikkelse i bevegelsen som har arbeidet for at folket skulle stemme nei til fredsavtalen i folkeavstemningen.

Santos skal onsdag også møte en annen tidligere president som har vært kritisk til fredsavtalen. Andres Pastrana, som styrte landet i perioden 1998-2002, møter presidenten en time før Uribe. (©NTB)