NETT-980px---Agder---Fylkesmannens-kommunekart---På-kort-sikt.jpg
- Jeg er fortsatt sterk i troen på at reformprosessen bør fortsette, sier fylkesmann Stein A. Ytterdahl. Her fotografert på møtet på Fevik 2. september. Foto: Kjartan Bjelland
ytterdal_fylkesmann_agder007.jpg Foto: Siv Dolmen

Det sier fylkesmann Stein A. Ytterdahl til Fædrelandsvennen. Nå har han sendt sin endelige anbefaling om fremtidens kommunestruktur til kommunal— og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Der slår han fast at de lokale prosessene ikke har gitt en ny kommunestruktur på Agder, ettersom bare to kommuner, Lyngdal og Audnedal, har vedtatt å slå seg sammen frivillig.

Fire sammenslåinger

Og han anbefaler at Stortinget bør vedta fire kommunesammenslåinger raskt. De er identiske med forslagene som ble lagt fram for Agder-fylkenes ordførere på Fevik 2. september, og består av følgende kommuner:

• Lyngdal og Audnedal

• Mandal, Marnardal og Lindesnes

• Kristiansand, Søgne, Songdalen, Birkenes og Lillesand. Alternativt Kristiansand, Søgne og Songdalen

• Vennesla og Iveland

Fra 30 til 22

— Dersom de fire sammenslåingene vi anbefaler for vedtak nå blir fulgt opp av Stortinget, vil antall kommuner på Agder gå ned fra 30 i dag til 22. Vi vil da ha fått en god og fremtidsrettet kommunestruktur i regionene rundt Kristiansand og rundt Mandal. Behovet for å videreføre arbeidet i de tre andre regionene vil da bli enda mer påtrengende, skriver Ytterdahl i anbefalingen til Sanner.

På lang sikt mener Fylkesmannen den beste løsningen er fem kommuner basert på de allerede eksisterende interkommunale samarbeidsregionene: Lister, Lindesnes, Knutepunkt Sørlandet, Setesdal regionråd og Østre Agder.Etter innspillene som kom på Fevik-møtet, ser han at det kan være rom for mindre justeringer i Øster Agder, Lister og Setesdal. Det er også uklarheter i området rundt Lyngdal og Audnedal som tilhører hver sin region (Lindesnes og Lister), noe som også får konsekvenser for omkringliggende kommuner.

Ikke fornøyd

— Derfor sier vi at vi kan ende opp med 6-9 kommuner som et endelig resultat, forklarer Ytterdahl til Fædrelandsvennen. Og han er svært tydelig på at reformen bør fortsette.

Innledningsvis i det 13 sider lange brevet til Sanner skriver Ytterdahl i klartekst og med fete bokstaver at han ikke er fornøyd med resultatet av de siste to års omfattende arbeid med kommunereformen i Aust— og Vest-Agder.- Vi kan (...) slå fast at den frivillige reformprosessen ikke har løst reformbehovet på Agder. Fylkesmannen mener at reformarbeidet bør fortsette i neste stortingsperiode, skriver han.

Sikre Sørlandet en storby

Til tross for nei i diverse folkeavstemninger i kommunene rundt Kristiansand og Mandal, mener Ytterdahl at det ligger til rette for sammenslåinger nå:

— Prosessen rundt Nye Lindesnes gjorde det veldig avklart hvordan en slik kommune kan bli, sier han, og viser til at to av kommunene selv vil, mens den tredje sier nei. I slike tilfeller har det politiske flertallet signalisert at de vil skjære gjennom.

Og i Kristiansand-regionen mener Ytterdal at intensjonsavtalene som ble utarbeidet i reformprosessen er så gode at Stortinget bør fatte vedtak for alle sju kommunene til våren.

— Om Stortinget gjør et slikt vedtak, vil det sikre at Sørlandet har en storby. Og Vennesla og Iveland er en del av den pakka, sier Stein A. Ytterdahl.