Departementet mener det ikke er nødvendig å be foreldre om samtykke for å dokumentere utviklingen til barn i barnehagen, skriver Bergens Tidende. De ønsker blant annet å kunne kartlegge om det enkelte barn trenger ekstra oppfølgning. Dette går fram av forslag til endringer i barnehageloven.

— Det er når barnehagen mener det er nødvendig å hente inn informasjon, som kun skal brukes i oppfølgingen av dette barnet, at vi mener det ikke trengs samtykke, sier statssekretær Birgitte Jordahl (H).

Datatilsynet mener forslaget innebærer at foreldre mister retten til å bestemme om ferdighetene til barna deres skal kartlegges.

— Når foreldrene takker ja til en barnehageplass, overtar barnehagen deler av omsorgs- og oppdrageroppgavene, men dette betyr ikke at barnehagen står fritt til å ta enhver beslutning på vegne av barnet, skriver tilsynet.

Ifølge departementet må barnehagene dokumentere og vurdere arbeidet de gjør for å sikre at hvert enkelt barn får et godt nok tilbud. Forslaget innebærer også at barnehageeier - kommunen eller private aktører - skal bestemme hvilke verktøy som skal brukes. (©NTB)